Билећани прославили Светог Саву

Прослава Светог Саве у Билећи

БИЛЕЋА, 27. јануара – Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије позвао је данас Билећане на слогу, мир и љубав и да слиједе пут Светог Саве који је мирио завађену браћу.

 

Владика Григорије је, након Свете архијерејске литургије коју је служио у Храму Светог Саве у Билећи поводом Дана и крсне славе општине и храма, поручио Билећанима да сваки дан треба да буду тако сабрани и један уз другог као данас када прослављају свог заштитника.

„Неки дан сам био у Бањалуци са неким мојим владикама, па ми један рече `Шта је то с вама Херцеговцима, јесте ли полудјели`? Ви сте некад били образац и образ цијелог српског народа, а сад само гледамо на телевизији како се тучете и свађате“, испричао је владика Григорије окуљеном народу.

Он је истакао да је након тог разговора био много тужан, поготово што, како је рекао, зна да становници Билеће не заслужују такву слику о себи.

„Оно што данас видимо овдје је она Билећа Светог Саве, Билећа која има образа, части, достојанства и она која стоји пред Светим Савом и не стиди се“, рекао је владика Григорије.

Он је упозорио да и убиства која су се недавно десила у овој општини доносе само несрећу и тугу и оним породицама чији су синови страдали, али и онима чији су синови то урадили.

„Нека мајка тугује што јој син труне у земљи, а друга што јој син труне у затвору. Због чега? Ни због чега. За шта? Низашта. За хартију, за папир, за новац који данас јесте, а сутра није, а души нико не може да надомјести тугу, жалост и несрећу“, рекао је владика Григорије.

Начелник општине Билећа Миљан Алексић честитао је суграђанима славу пожељевши да у миру и слози дочекују сваку наредну.

„Увијек са посебним осјећајем улазим у ову нашу свету цркву која носи име нашег најдуховнијег оца, заштитника, чији благослов данас обасјава наша срца, сабира нас и оснажује љубављу и добротом“, рекао је Алексић.

Више од хиљаду вјерника данас је након литургије формирало литију која је од Храма Светог Саве прошла улицама града, а предводили су је владика Григорије, свештенство и руководство Општине.

Поводом дана општине Билећа и њене крсне славе, Светог Саве, Повеља Општине, најважније признање, додијељена је требињском вајару Миливоју Бокићу, док је награда за најуспјешнији колектив уручена предузећу „Хенкел“, уз образложење да ово предузеће веома успјешно послује и чини знатан удио у привредној дјелатности локалне заједнице.

Награде су додијељене и једној од најбољих одбојкашица свијета Tијани Бошковић, кошаркашу грчког АЕК-а Милану Милошевићу, те каратисти клуба „Херцеговац“ Александру Козјаку.

 

ИЗВОР : Срна 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter