Нови пут Фоча – Тјентиште решава вјековни проблем Херцеговине

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је прије неколико дана у Фочи да су заједнички приоритети ове локалне заједнице и Владе да што прије почне изградња нових путних праваца према Тјентишту и Шћепан Пољу.

Вишковић је навео да ће изградњом модерне саобраћајнице Фоча-Тјентиште која ће ићи новом трасом бити ријешен вјековни проблем повезаности Старе Херцеговине са источном.

“У току је израда пројектно-техничке документације и, чим буде завршена, ићи ће се у тај пројекат”, рекао је Вишковић.

Када је ријеч о пројекту новог магистралног пута према Шћепан Пољу у Црној Гори, Вишковић је рекао да пројектно-техничка документација још није у потпуности завршена.

“Завршен је идејни пројекат, али не и главни. Нису ријешени ни имовинскоправни односи”, навео је Вишковић.

И министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић сматра да је изградња нове трасе пута од Фоче до Тјентишта један од приоритета Владе Српске у наредном периоду.

У току је израда генералног пројекта. То је приоритет и надам се да ће тај пут релативно брзо доћи на ред – рекао је недавно Трнинић на Тјентишту, гдје је присуствовао традиционалном релију Сутјеска.

Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић, раније је изјавио да ће траса модерне саобраћајнице од Фоче до Тјентишта, која ће, уместо преко превоја Пријеђел, куда сада иде, ићи долином реке Сутјеске и то старом трасом некадашње пруге.

Нови пут спојиће се мостом преко Дрине са саобраћајницом Фоча – Шћепан Поље за коју је, како је навео Петровић, обезбеђен новац Европске банке за обнову и развој у износу од 78 мил ЕУР, а да се тренутно трага за 20% донација или учешћа да би се покренула тендерска процедура.

Изградњу ове саобраћајнице помаже и Влада Србије која је за ову намену издвојила пет милиона марака.

– Захваљући Влади Србије и Влади Српске, градиће се и саобраћајница која спаја овај пут са Тјентиштем у дужини од 11 километара и мостом од 390 метара, каже Петровић.

Нови пут приближиће Фочу Тјентишту на 15-20 минута и скратити везу Херцеговине према Вишеграду и Србији.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*