Билећани поново бирали Алексића, у парламенту ниједна жена

БИЛЕЋА – Билећани су одлучили да кандидату СНСД-а Миљану Алексићу дају повјерење за још један мандат на челу своје општине. Нису пребројани гласови са само једног бирачког мјеста, па је неколико одборничких мандата још увијек неизвјесно.

У трци за нови мандат Миљана Алексића подржало је укупно 4.116 гласача, док је кандидату Савеза за промјене Милораду Војновића повјерење указало 3.260 гласача.

У Билећи је тренутно необрађено само једно бирачко мјесто, а према тим подацима, највише гласова међу странкама убједљиво је добио СНСД – 2.060. После њега, највише гласова добио је СДС – 1.033. За СРС РС гласало је 800 Билећана, за СРС Српска у сигурне руке 671, за ДНС 511, за СНС 452, за Еколошку партију РС 349, а за СП 311. Мање од тога добили су: НДП – 282 гласа, Уједињена Српска 271, ПДП 221 и ПУП 81.

Споменик Светом Сави у Билећи
Споменик Светом Сави у Билећи

У новом скупштинском сазиву сједиће пет одборника СНСД-а: Љубо Вуковић, Миодраг Чорлија, Предраг Чукнић, Блажо Вујовић и Радослав Брчић.

СДС ће имати три одборника: Глигора Самарџића, Миодрага Уљаревића и Мата Вујовића. Српску радикалну странку РС-а заступаће Драган Бабић и Бранко Алексић, док ће Српску радикалну странку Српска у сигурне руке заступати Дражен Дунђер и Марко Продановић.

Осталим странкама које су ушла у нови скупштински сазив припао је по један мандат и то: Славку Дангубићу из ДНС-а, Немањи Папићу са листе Еколошке партије РС, Слободану Чомићу из Социјалистичке партије, Бранки Радмиловић из НДП-а и Саши Радану из Уједињене Српске.

Неизвјесно је одборничко мјесто СНС-а, а за њега се боре Тихомир Папић и Лазар Капор. Према садашњим подацима, Капор је у предности за два гласа.

Неизвјесно је и да ли ће се у новом сазиву Скупштине наћи и ПДП, чијем кандидату Срђану Рогану фали пет гласова да пређе цензус. Према нашим сазнањима, чека се бројање гласова који пристижу поштом, а уколико он не пређе цензус, то ће значити још један мандат за СДС који ће добити Далибор Чоловић.

У досадашњем скупштинском сазиву у Билећи није се могло јасно одредити које странке су биле окупљене око владајуће структуре, а које су чиниле опозицију. Неизвјесно је и какав ће однос снага бити у новом сазиву. Осим тога, занимљиво је да у билећкој Скупштини овога пута ниједно мјесто неће добити жена.

 

Извор: Моја Херцеговина (Јелена Денда Борјан)

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter