Билећа привлачи инвеститоре: Стижу Данци, Италијани, Руси, Кустурица…

План будућег викенд насеља на Билећком језеру

БИЛЕЋА – Данци, Норвежани, Србијанци, те људи из Босне и Херцеговине, већ су купили своје парцеле у викенд насељу у селу Орах покрај Билећког језера. Парцеле желе да купе и Руси, док Швајцарци имају намјеру да овде направе ауто-камп. Осим њих, у Билећу су стигли и Италијани са планом да, близу локалног ловишта, направе оазу за љубитеље лова на птице, а и прослављени режисер Емир Кустурица у овом мјесту жели да покрене своју пословну причу.

У викенд насељу надомак Билећког језера радови су већ почели. Данци, који су овдје недавно купили шест парцела, одмах су ангажовали мајсторе како би што прије све било спремно за изградњу стамбених објеката.

Према ријечима Раденка Попаре, начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у Општини Билећа, до сада је на овом мјесту продато 25 од 39 локација. Како каже, Руси из Вороњежа, братског града ове општине, данас стижу на преговоре о куповини преосталих 14 парцела.

Стога, и општинска администрација ових дана вриједно ради.

Градња викенд насеља већ почела
Градња викенд насеља већ почела

– Тржишна цијена појединачних парцела је око 5.600 марака. Тренутно радимо на томе да у ово викенд насеље доведемо воду и струју, те да ријешимо питање канализације и инфраструктуре. Пошто има пуно заинтересованих за куповину локација у овом дијелу, уредићемо још један комплекс, тако да можемо удовољити свим захтјевима купаца – прича Попара за наш магазин.

Како би садржај у овом викенд насељу био употпуњен, осим стамбених објеката, планирано је да у њему буду направљени мултифункционални спортски терен и терен за одбојку на пијеску, те угоститељски објекат са љетном баштом, сувенирница и продавница.

– Будући да имамо захтјеве од човјека из Швајцарске који тражи да у Ораху узме 2.000 метара квадратних земљишта за ауто-камп, у наредном периоду ћемо направити урбанистичко-просторни план обале Билећког језера, како бисмо нашли начина да што боље искористимо потенцијале овог језера – додаје Попара.

Но, странци нису заинтересовани само за земљиште у Ораху. Недавно су у Билећу из Италије стигли Антонио и Фабио Тревизиол, отац и син које, осим крвне везе, веже и љубав према лову на птице. Овај двојац препознао је Билећу као мјесто у коме би страствени љубитељи овог спорта из Италије, али и других држава, радо долазили.

Билећко језеро постаје атрактивно за инвеститоре
Билећко језеро постаје атрактивно за стране инвеститоре

– Ово подручје богатије је камењаркама, шљукама и јаребицама него остали дијелови Босне и Херцеговине, зато смо одлучили да дођемо овђе. Желимо да купимо парцеле близу ловишта и да на њима саградимо бунгалове гђе наши гости могу да спавају, једу и иду у лов. У ловној сезони, од 1. августа до краја фебруара, код нас би долазило око 200 Италијана, а сваке године би једанпут долазила и италијанска телевизија да прави причу о томе – објашњава Антонио за „Моју Херцеговину“.

Реализација пројекта требало би да почне на прољеће, али под једним условом – да билећко ловачко друштво са њима потпише петогодишњи уговор као гаранцију да ће имати дозволу за лов и рад.

– Потребна нам је дугорочна гаранција да бисмо улагали, јер морамо направити план. Не можемо радити годину за годину. Ако нисам сигуран да ћу радити пет година, не могу да инвестирам. Ако сам сигуран да могу да радим, инвестираћу не само у лов, него и у риболов, као и у оф роуд (офф роад) туре по природи за које већ има много заинтересованих – јасан је Антонио.

Уколико све буде ишло по плану, како каже, Агенцију за лов на птице, коју је регистровао у Гламочу, премјестиће у Билећу, а лов ставити у строге, законске оквире.

– Зна се колико комада које врсте може да убије један ловац, а не да свако ради шта хоће. Хоћу да све буде регулисано законом. Свугђе у Европи слабо има камењарке, а овђе је има пуно. Међутим, ако ње има хиљаду комада, ми максимално можемо убити стотину за једну ловну сезону – изричит је Тревизиол.

 

И режисер Емир Кустурица жели да улаже у Билећу

И Емир Кустурица хоће да улаже у Билећу
И Емир Кустурица хоће да улаже у Билећу

Осим странаца, Билећу је, као поднебље погодно за покретање нове пословне приче, препознао и прослављени режисер Емир Кустурица, али овога пута није у питању филмско остварање. Начелник Ођељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Раденко Попара открио нам је да Кустурица намјерава да направи дестилерију за производњу етеричних уља у зони Дракуљице.

– Тренутно се о томе воде озбиљни преговори, а одлука ће бити донесена на некој од наредних сједница локалне скупштине. Кустурица жели да на 50 хектара земље сади биље, а да на других 50 хектара направи дестилерију у којој ће правити етерична уља. У том реону сада, осим Хенкела и каменолома, нема ничега – открива Попара.

 

Велики подстрек за развој туризма у Билећи

Директор Туристичке организације Билеће Никола Бајовић све наведено види као велику шансу за развој туризма у Билећи.

– Ово је велики подстрек за развој туризма и ми у свему томе видимо да људи са стране, али и из Босне и Херцеговине и Србије, препознају потенцијал Билеће и Билећког језера, како у смислу ловног и риболовног туризма, тако и у смислу боравишта и одмарања – истиче Бајовић.

Са њим се слаже и Раденко Попара који сматра да на овај начин Билећа постаје град отворен за улагања што ће, како каже, за собом сигурно повући и долазак већег броја туриста.

 

 

Извор: Моја Херцеговина (Јелена Денда Борјан)

 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter