Билећа – филмска велесила

Врела билећка
БИЛЕЋА је, судећи према именима филмских радника која потичу из тог места или његове околине, један од највећих српских филмских градова упркос чињеници да цела општина једва да има 14.000 становника.

Међу уметницима из света филма најчешће се и најпре помињу Карл Малден (Младен Секуловић) и Душан Вукотић, обојица добитници Оскара који им је доделила Америчка филмска академија.

Младен Секуловић
Младен Секуловић

– Отац Карла Малдена, Петар Секуловић, отиснуо се из Билеће уочи Првог светског рата и стигао чак и до Америке у потрази за зарадом и бољим животом. Тамо су убрзо родио и син Младен. Секуловића данас више нема у Билећи, али на њих подсећају њихови породични споменици у гробљу у оближњем Подосоју, које је, све до последњих деценија 20. века било и градско православно гробље. Али о њима је у Билећи остала прича, а старији мештани су их запамтили као изврсне глумце и позоришне и аматерске раднике и одличне занатлије – прича Шћепан Алексић, дугогодишњи хроничар тог краја.

Од билећких Секуловића, последња је у том градићу, пре четрдесетак година, умрла Стана Секуловић, која је била стрина Карла Малдена. Иако неписмена, била је одлична глумица некадашњег билећког аматерског позоришта, при чему јој је у читању и учењу улога помагао муж Стево, такође изврстан глумац аматер.

– Оскаровац Душан Вукотић, који је пре неколико година умро у Загребу, у Билећи је рођен и ту провео најраније детињство. Његов отац био је службеник, па се тако и нашао у том крају – додаје Алексић.

Ту се не завршава листа филмских великана који имају билећко порекло.

Емир Кустурица
Емир Кустурица

– Светски чувени режисер Емир Кустурица, који је рођен и одрастао у Сарајеву, такође има билећке корене, јер му је отац из оближњег села Плана, а у Сарајеву се нашао после Другог светског рата. Билећани су и писци и сценаристи Момо Капор, Радослав Братић и Мирко Ковач – вели наш саговорник.

Листа се ни ту не завршава јер билећке корене имају и глумци Борис Комненић и Љиљана Благојевић. У Билећи су рођени и одрасли и београдски глумац Драгољуб Денда и загребачка глумица Анкица Добрић.

– Да све буде занимљивије пре четири године је један београдски лист сачинио листу најмоћнијих и најутицајнијих Срба у свету. Осим Емира Кустурице и Карла Малдена, на тој листи се нашла и амерички конгресмен Мелиса Лубурић Бин. Невероватно, али и она је пореклом Билећанка. Родитељи њеног оца стигли су у Америку између два светска рата и потичу из билећког села Риоце. У Билећи и данас имају доста рођака Лубурића, Вуковића и Милошевића – испричао нам је Шћепан Алексић.

 

Извор: Раде Гутић (Вечерње новости)

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter