Млади Зоран Самарџић направио мини – хидроцентралу на врелу Брегаве

Сам направио хидро-електрану на Брегави
Зоран Самарџић (19) из Билеће још од раног детињства показивао је велики степен интересовања за природне науке, а посебно за физику.

zoran samardzic

Овај младић патентирао је и направио мини-хидроелектране на врелу Брегаве.

– Физика ме привлачи од раног детињства и та љубав траје и даље. И не само физика, јер сваки иновативни покушај или неко ново истраживање траже познавање и других научних области…. Посебну пажњу ми привлаче области електричне струје и магнетног поља – казао је за Радиосарајево.ба овај талентовани младић.

Сада већ бруцош на Одсеку за енергетику у Требињу, појаснио је да је патент мини – хидроелектране одавно ‘зачета у његовој подсвести’.- Мој деда је имао мини – хидроелектрану негде половином прошлог века. На моју жалост, нисам од тог постројења затекао ништа. Чак ни скицу или било шта слично. Остала је само прича и песма.  Струје нестаје, а Брегава енергију ваља у слаповима.. – прича Самарџић.

Он наводи да је у трећем разреду основне школе, без ичије помоћи или било какве сугестије, открио да електромотор може да произведе струју кад му се доведе снага.

– Кренуо сам у припрему пројекта мини – ходроцентрале. На почетку о томе нисам ником ништа причао – присећа се Зоран.

– Дао сам свој мали, скромни допринос обиљежавању 160 година од рођења нашег генијалног научника Николе Тесле пуштајући у рад моју мини – хидроцентралу на његов рођендан – наводи он, те додаје како је у своје ремек-дјело уграђивао елементе од природног материјала.

Мини-хидроелектрана од природних материјала

vodencia bregava

Сви елементи који су уграђени у мини – хидроелектрану су природни материјали. Највише сам користио челик и обојене метала.

– Све је еколошки чисто. Највише је челика. Било је потешкоће око набавке и прикупљања потребних сировина, али… успио сам. Битна је вера у себе и своју визију –  наглашава Зоран.

Што се тиче финансијског дела уложио је сав свој џепарац, а колико су уложили ујак и родитељи не зна.- Није поента колико се новца уложило, за мене, већ колико љубави и воље се угради у један пројекат. Колико општег добра тај пројекат доноси. Награда за сав мој труд и уложено време је сијалица која сија и бака која се сретна смије –  завршава разговор овај млади геније из Билеће.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter