Отворен Сквер Мома Капора

Место које ће подсећати на Мому, као и на све оно што је он значио за Београд и Београђане

На углу Тамнавске и Улице Моме Капора јуче је свечано отворен Сквер Моме Капора, назван по једном од најзначајнијих српских писаца, сликара и новинара, истакнутом уметнику који је део живота провео на Врачару. Нови трг краси плато са детаљем „школица”, ауторским делом Капора, подсетио је Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда.

– Ово је место које ће подсећати на Мому, као и на све оно што је он значио за Београд и све нас. Део Мачванске улице од прошле године такође се зове по Моми Капору. Решење сквера резултат је новог урбанизма у коме су активно учествовали и грађани са својим сугестијама, а уз помоћ „Зеленила” и „Београд-пута”, општине Врачар и града – указао је Младеновић, подсећајући да је у прoтеклом периоду на Врачару подигнут и споменик Бориславу Пекићу, обележена Улица архитекте Краснова, као и делови Врачара, где су живеле друге важне личности. Заменик градоначелника најавио је да ће то бити пракса и убудуће, а у наредној години Београђани треба да очекују реконструкцију Улице Боре Станковића и отварање легата Моме Капора.

Сквер Моме Капора први је сквер који је урађен у сарадњи са грађанима, а сама иницијатива потекла је управо од житеља његовог окружења.

– Резултат те сарадње је сквер, тако да  обећавам да ћемо и све будуће тргове уређивати у сарадњи са грађанима. Јер, на тај начин добијамо информацију из прве руке како би становници желели да изгледа њихово окружење – указао је главни урбаниста Милутин Фолић.

Према ранијим најавама градских челника, плато је требало да буде отворен после десетак дана. Цео посао завршен је за готово два месеца, а радило се на 428 квадрата.

– На том простору формиран је плато од сиве гранитне камене коцке. Централни мотив на скверу је детаљ „школица” по угледу на ауторско дело Моме Капора. Израђен је од камена „плави ток” из лежишта Магдина стена. На скверу су постављене две клупе, такође од камених блокова „плави ток”, као и две корпе за смеће. Плато  је оивичен сивим гранитним ивичњацима – навели су у „Зеленилу”.

М. Р. Б.

 

 Извор: Политика 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter