Почели радови на хидроелектрани Дабар

Почели радови на доводном тунелу за ХЕ Дабар

НЕВЕСИЊЕ – Хидроелектрана (ХЕ) „Дабар“ је историјски пројекат и најзначајнија инвестиција на подручју бивше Југославије у посљедњих 30 година, рекао је предсједник РС Милорад Додик који је данас у Невесињу озваничио почетак радове на изградњи доводног тунела за ову ХЕ чија је вриједност 112 милиона марака.

Додик је истакао да је одлука о изградњи ове ХЕ храбра одлука људи из „Електропривреде Републике Српске“ и „Хидроелектрана на Требишњици“ (ХЕТ) који су одлучили да крену у овај пројекат који је од великог значаја не само за Херцеговину већ и за цијелу Републику Српску. „Овај пројекат је споменик генерација које воде енергетски сектор у Српској и поносан сам на овакав менаџмент“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је опредјељење Републике Српске, бар док је ова власт на њеном челу, да се „Елекропривреда Републике Српске“ не приватизује. „То се неће дозволити и опредјељење актуелне власти је да гради обновљиве изворе који ће оставити народу на кориштење и уживање њихових бенефита“, поручио је предсједник Републике Српске.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изразио је задовољство чињеницом да се гради један овакав пројекат од којег ће имати користи све општине Источне Херцеговне и цијеле Републике Српске.dabar he

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић истакао је да ће овај пројекат бити финансиран из властитих средстава, а концесија за изградњу ХЕ „Дабар“ додијељена је привредном друштву „Хидроелектрана Дабар“ Требиње које је 100 одсто у власништву ХЕТ-а.

Он је нагласио да ће, захваљујући овом пројекту, све општине Источне Херцеговине у својим буџетима на годишњим нивоу имати нови прилив новцу, а само Невесиње ће на годишњем нивоу имати додатних 1.250.000 КМ, те да ће бити отворена нова радна мјеста.

Свечаном обиљежавању почетка радова на изградњи доводног тунела ХЕ „Дабар“ на локалитету Зови До – Невесиње, осим Додика и Ђокића, присуствовали су представници енергетског сектора, посланици и велики број становника овога краја. Укупна инвестиција износи 352 милиона КМ. За изградњу ХЕ „Дабар“ и експропријацију земљишта до сада је инвестирано 32,8 милиона марака.

 

Извор: Срна

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter