Kустурица гради дестилерију за производњу етеричних уља у Билећи

Емир Кустурица

Филмски режисер Емир Kустурица планира да на подручју Дракуљице у општини Билећа гради дестилерију за производњу етеричних уља, а у плану су и још неки пројекти, потврдио је Срни начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Билећа Раденко Попара.

Попара каже да је ове године у неколико наврата разговарао са Kустурицом који има намјеру да на 50 хектара сади смиље, а на других 50 хектара да направи дестилерију.

„Посљедњи пут смо у општини са Kустурицом разговарали прије петнаестак дана и, према његовим плановима, реализација пројекта требало би да почне на прољеће следеће године“, каже Попара.

Плантажа смиља код Требиња (Фото Срна)
Плантажа смиља код Требиња (Фото Срна)

Он истиче да ових дана очекује захтјев који би требао да упути Kустурица за куповину 50 хектара земље и за закуп исто толико површине, који ће се наћи на дневном реду прве радне сједнице Скупштине општине Билећа.

Kустурица је Билећу одабрао, каже Попара, јер је то поднебље погодно за сађење смиља, али и што је филмски режисер поријеклом из Билећког села Плана.

„Kустурица има још идеја када је ријеч о Билећи“, истиче Попара и додаје да је филмски режисер најавио да ће и премијера филма „На млијечном путу“ бити у Билећи.

 

Извор: Срна

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter