Млади Билећани не заобилазе библиотеку

Зграда библиотеке смештена у згради старој сто година

Билећка библиотека је једна од најстаријих у Републици Српској, основана основана 1933. године смјештена је у згради старој више од 100 година а у њено осавремењавање готово ништа није улагано

 

Народна библиотека „Владимир Гаћиновић“ у Билећи сталним богаћењем књижног фонда и захваљујући популаризацији књиге коју спроводи под слоганом „Читај – обогати себе“ доприноси сталном порасту броја читалаца, од којих је највише младих.

Библиотекар Ирена Дунђер рекла је Срни да библиотека има око 25.000 књига и више од 1.200 читалаца, напомињући да је за ученике основних школа учлањење бесплатно.

„Годишње се полице библиотеке обогате са око 300 нових наслова. Неке наслове купимо, а један број књига добијемо на поклон од читалаца и издавачких кућа“, каже Дунђерова и додаје да ученици билећких школа највише читају књиге предвиђене лектиром, док је код одраслих читалаца интересовање разнолико.

Она каже да су у тренду дјела Јоа Несбоа, Харукија Муракамија, Харлана Кобена, Љиљане Хабјановић Ђуровић, Јелене Бачић Алимпић, Вање Булића, Моме Капора, као и дјела из популарне психологије.

„Што се тиче наших читалаца, код њих књигу тешко могу замијенити електронске и друге форме презентације писаног израза. Она је и даље непобједива на овом подручју, каже Дунђерова.

Ирена Дунђер

Да би књигу још више приближили грађанима посебно оним најмлађима, у простору библиотеке повремено се организују изложбе, књижевне вечери и промоције најновијих књижевних остварења.

„Библиотека је организатор традиционалног конкурса за најљепшу родољубиву пјесму. Ту су и сусрети са најмлађим читаоцима, са дјечацима и дјевојчицама из овдашњег вртића, ученицима нижих разреда основних школа, који долазе да се упознају о раду ове културне и образовне институције, чиме стичу и навику читања“, каже Дунђерова.

Она додаје да је неуслован простор највећи проблем у раду једне од најстаријих библиотека у Републици Српској.

Библиотека је основана 1933. године и смјештена је у згради старој више од 100 година, а у њено осавремењавање готово ништа није улагано.

„Осим свих тешкоћа у раду, захваљујући средствима и напорима које улаже Министарство просвјете и културе Републике Српске у очувању и унапређењу рада библиотечке дјелатности у Српској као и ангажовањем свих запослених, овдје се веома успјешно остварује мисија библиотеке као значајне културне институције“, каже Дунђерова.

Она додаје да и општина, као оснивач годишње издваја скромна средства од којих се могу покрити материјални трошкови, а и набавити неки од атрактивних наслова.

 

Извор: Срна

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter