Књижевно вече Шћепана Алексића у Клубу Билећана у Београду

Промоција књиге Шћепана Алексића у Београду

Шћепан Алексић, писац и новинар, имао је у петак (4. новембра) успјешно и веома посјећено књижевно вече у просторијама Завичајног клуба Билећана у Београду, поводом недавног изласка из штампе његове најновије књиге „Писма за све адресе“, збирки приповједака која је изашла у издању „Куће поезије“ из Бањалуке.

О књижевном дјелу Шћепана Алексића говорили су професор. Владо Салатић и пјесник Божо Глоговац који су нагласили да аутор припада оној групи херцеговачких стваралаца привржених своме крају и постојбини, са причама које прескачу локалне оквире и имају свеопште значење. Изворни херцеговачки језик и благи,  притајени хумор су основа приповједака писца из Богдашиће, крај Билеће. Занимљиви догађаји, животи и судбине људи, наше нарави и хтијења, Херцеговина које има и које више нема, све је то стало у књижевни опус Шћепана Алексића, слажу се приказивачи његових дјела.

 

Шћепан Алексић
Шћепан Алексић

И све је испричано лагано и једноставно, а истовремено занимљиво, при чему језик и ток прича извире из мудрог народног казивања.  Аутор, бјежећи од великих догађаја и тема и служећи се њима само узгред, пише о обичном малом човјеку и његовим слутњама, надањима и суровој збиљи, нагласили су књижевни критичари пред пажљивим слушаоцима у Клубу Билећана.

Вече љубитеља лијепе ријечи одржано је у тренутку када Шћепан Алексић обиљежава 35 година од када су, у књижевним часописима и појединим листовима, објављене његове прве приче и приповијетке.

Прве пјесме и почетничке прозне радове, боље речено, ђачке саставе, Алексић је написао као ученик билећке гимназије у оквиру Књижевног клуба „Немири“, који је водила професорица Ружица Комар, данас позната и призната српска пјесникиња.

До сада је објавио више књига и збирки приповијетки, међу којима „Рачвасти јези“, „Турски друм“, „Папирна марамица“, „Име и презиме“, „Прст попријеко од срца“ и „Писма за све адресе“.

Учеснике књижевне вечери поздравио је Миодраг Дунђеровић, предсједник Клуба који је говорио и о раду и активностима Клуба Билећана у Београду.

 

М.Д. 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*