Саборни храм у Мостару ускоро под кровом

Саборна црква у Мостару
Понос православне Херцеговине, својевремено највећа православна богомоља на Балкану, грађена десет година, минирана и срављена са земљом 1992. ускоро ће бити покривена

Грађевински радови улазе у завршницу. Мајстори су ових дана заузети припремама за рад на централној куполи Саборног храма Свете Тројице у Мостару, симбола православља у Херцеговини, који је срушен у јуну 1992.

У Епархији захумско херцеговачкој задовољни су напретком подухвата започетог 2010. године.

– Градња храма, крајем 19. вијека, трајала је десет година, толико ће, отприлике, трајати и обнова – каже парох мостарски, Радивој Круљ.

У то вријеме највећу и највишу православну цркву на Балкану неимари су градили од 1863. до 1873. године. Монументалан и скуп подухват тада су издашно помогли и царска Русија и турски султан Абдул Азиз, који је даровао 100.000 гроша.

Панорама Мостара, у позадини доминира Саборна црква
Панорама Мостара, у позадини доминира Саборна црква

Завршни печат на, чинило се безвремено здање, утиснули су грчки иконописци и чувени архитеткта Момир Коруновић, који је почетком 20. вијека подигао улазну капију, портал по коме је мостарска црква била чувена.

Саборна црква у Мостару срушена је и до темеља спаљена у јуну 1992. године, а до данас нико за то није одговарао. У то вријеме град је био под контролом ХВО.

Иницијатива за обнову храма покренута је 2008. године, а двије године касније почели су радови. Посао је сада поодмакао, прва „зидарска“ фаза, вриједна 400.000 евра, приводи се крају, а слиједи, ништа мање захтјевна и скупа, обнова ентеријера, постављање фресака и икона, те украшавање.

Обнову храма помогао је и УНЕСК-о и Влада Србије. Када је у априлу посјетио градилиште, премијер Србије, Александар Вучић, обећао је 500.000 евра, а до сада је уплаћено 200.000 евра, кажу у Епархији. Не сумњају да ће и преостали обећани новац ускоро бити на рачуну.

– „Помоћ је обећала и Турска развојна агенција ТИКА, али они имају доста сложен поступак одабира извођача“ – каже парох Круљ.

Обнова Саборног храма траје већ шест година
Обнова Саборног храма траје већ шест година

Прошлог љета, први пут након 24 године, на храмовну славу, огласила су се звона мостарске цркве Свете Тројице. Мостаски Срби православци често походе градилиште и гледају како напредује обнова храна, али молитве се још служе у Старој цркви изнад саборне.

Мостарски храм сматра се, уз Стари мост на Неретви, једним од симбола града. Док су рушење Старог моста, као и његова обнова 2004. године, били планетарне вијести, разарање и обнова Саборног храма нису изазвали пажњу међународне јавности.

Како свједоче Мостарци и та слика се постепено мијења, па туристички водичи у граду на Неретви све чешће странцима говоре и о судбини православне богомоље.

 

Подршка из Шведске и Сирије

Владика захумско херцеговачки Григорије је почетком мјесеца у Шткхолму приредио донаторско вече за обнову мостарског Саборног храма. Уз Херцеговце који живе у Шведској, обнову храма су подржали и представници православне цркве Сирије.

 

ИЗВОР: Блиц.рс 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*