Билећа прославила своју славу – Савиндан

Билећа је и ове године традиционално прославила своју славу, Светога оца Саву. Од раних јутарњих часова на улици се могло видјети мноштво Билећана, окупљених у једној мисли, да заједно прославе своје крсно име.

Свету литургију је служио игуман манастира Житомислић, отац Данило, заједно са свештенством. Он је Билећанима пренио поздраве владике Григорија, који због неодложених обавеза у Француској није могао да присуствује ове године. Отац Данило је рекао, да сви треба да слиједимо пут Светога Саве, принца Немањића, пут спасења и доброчинства.

Начелник општине Билећа, Миљан Алексић, честитао је Билећанима славу, у нади да ће ова година бити много боља него остале, рекавши да се узда у Светога Саву.

И ове године уручене су светосавске повеље и признања. Светосавска повеља додјељена је посмртно Чедомиру Поповићу Зену као заслужном појединцу. Повељу је примио његов син Лука Поповић  захваливши се што његов отац није заборављен у Билећи.

За најуспјешнији колектив проглашена је Црквена општина Билећа, како је наведено у образложењу, због акције обнављања храма Светог Саве и уређења црквене порте.

Спортисти су такође добили награде, за најбољег спортисту проглашена је Тијана Бошковић, а награду је примио њен отац Љупко, поклонивши је Одбојкашком клубу“Херцеговац“. Друга награда припала је маратонцу Љубу Тркљи, а трећа младој одбојкашици Николини Албијанић.

Прослава Савиндана завршена је свечаном Академијом у Дому културе, а бесједу је држао архимандит Данило.

Значајно је присуство хора „Трибунија“ из Требиња,  те хармоникаша Драгана Јелачића, и Ненада Вишњића.

Рецитацију „Моје Републике“ извела је Милица Носовић. Ово вече обогатили су и виолинисти Матија Тчић и Ања Дучић.

Дајана Алексић

Фото: Милорад Радовановић

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter