Билећани писали Додику: Сачувајмо Билећку гимназију

Завичајни клуб Билећана у Београду, пружа потпуну подршку професорима, ученицима и родитељима  у циљу очувања Билећке гимназије.

Клуб Билећана који живе у Србији упутио је молбу Милораду Додику, председнику Републике Српске у нади да ће се пронаћи исправно рјешење, да ће подржати захтеви родитеља и ученика и Билећи бити омогућено да се упишу три разреда гимназије, а не један како се сада предлаже.

У писму које су Билећани упутили Милораду Додику се каже:

Господине предсједниче,

Завичајни клуб Билећана у Србији, са сједиштем у Београду, који окупља више од хиљаду чланова, моли Вас да урадите све што је у Вашој моћи да помогнете захтјевима билећких гимназијалаца Средњошколског центра „Голуб Куреш“, да им Министарство просвјете РС обезбиједи да Центар отвори три разреда гимназије. Сада им је дозвољено да имају само један разред.

У анкети која је спроведена међу ученицима деветих разреда чак 60 одсто њих изјаснило се да би уписало најбољу школу у Билећи. Поставља се питање да ли би један разред од 25 ђака, или највише 30, могао да задовољи потребе ученика и њихових родитеља. У случају да ова одлука буде прихваћена средњошколско школовање би плаћали својој дјеци ван Билеће.

Гимназијалци сматрају да је одлуком Министарства нанијет велики ударац Центру „Голуб Куреш“ и сумњају да је неко извршио притисак на Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Школски одбор је у складу са својим програмом рада још у фебруару донио једногласну одлуку да се ове школске године упишу три одјељења гимназије, поред осталих струка, тј. укупно шест одјељења. План који је Министарство наметнуло подразумијева да ће Центар имати једно одјељење Гимназије, а укупан број одјељења је, такође, смањен са шест на пет. Урађена је детаљна анализа. Међу 88 школа у РС само је билећка гимназија доживјела тежак пораз.

Билећка гимназија има дугу традицију и велики углед, како у Републици Српској, тако и у Србији. Из њених клупа израсли су многи познати доктори, инжењери, правници, економисти, признати и у свијету науке, и умјетности. Сви они своје темеље и коријене вуку из билећке гимназије. Ако су ове године осуђени на нову уписну политику, да се упише  само један разред, онда би то могло да значи да ће, за коју годину, доћи до потпуног укидања наше Гимназије?

Завичајни клуб Билећана у Београду, који је добитник плакете Републике Српске за хуманитарну активност, подржава захтјеве гимназијалаца и моли Вас да утичете да се неразумна одлука Министарства просвјете промијени и да се изиђе у сусрет гимназијалцима и читавом граду Билећи.

Унапријед хвала,

Завичајни клуб Билећана у Србији, са сједиштем у Београду

Београд, 9. јуна 2017. године

 

Извор: Билећа.рс

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter