Сачувана Билећка гимназија: Министарство одобрило упис два одјељења

Министар просвјете и културе Републике Српске, Дане Малешевић, одобрио је да се у Гимназију у Билећи у наредну школску годину упише 56 ученика.

Првобитно је било планирано да се у Билећку гимназију упише само 26 ученика, тачније једно одјељење.

Послије протеста билећких професора и ученика као и бројних апела, министарство је промјенило одлуку тако да ће у Гимназију у наредној школској години моћи да се упишу два одјељења.

Поред два одјељења гимназије, у Средњошколски центар „Голуб Куреш“ у Билећи планиран је упис и по једног одјељења текстилне, економске, као и машинске школе, а све зависи од броја пријављених ученика, и њихових жеља.

Билећки професори, подржани од стране ученика и родитеља, ступили су у штрајк у петак 9. јуна због одлуке Министарства просвете РС која је предвиђала да се у Билећи упише само једно одељење гимназије од 26 ученика. С обзиром да је 135 ученика завршило девети разред као и њихових жеља било је јасно да је одлука просветних власти РС потпуно неадекватна.

Иако су Билећани од надлежних тражили три одељења, упис је одобрен само у два, али је после протеста професора, ипак, сачувана Билећка гимназија.

Упис у СШЦ.“Голуб Куреш“, почео је јуче, а наредних дана, биће познато колико ће одјељења бити уписано у стручне школе.

 

Извор: Билећа.рс

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*