Испраћај хероја

У Невесињу је уз највише, војне, државне и црквене почасти сахрањен пуковник Новица Гушић ратни командант Невесињске бригаде

Четврт века је већ прошло од рата, мутни прозори историје већ лагано замагљују многе истините догађаје, док нам изнемогли народ “позлаћује” јунаке.

Ипак,да зубља достојанства и образа још гори и да се кроз те пламенове осветљавају истинске судбине догађаја и њихових виновника, сведочи и охрабрује последњи испраћај легендарног команданта Невесињске бригаде пуковника Новице Гушића, који се на одру након две ипо деценије, вратио на вечни починак у своје родно место.


Новица Гушић, трибун, вођа, командант, отац и сиритињска мајка у најтежим тренуцима минулог рата успео је немогуће: да одбрани и уједини.
Невесиње, Херцеговина, али и пријатељи и поштоваоци дела команданта Невесињске бригаде, из читавог региона, јуче су се на свечан и достојанствен начин опростили од ратног команданта пуковника Новице Гушића.


Тело хероја, последњег отаџбинског рата по доласку у Невесиње, налазило се у саборном храму где су целе ноћи и јуче до почитка сахране грађани у мимоходу одавали пошту овом храбром и честитом човеку.

Уз дирљиве опроштаје владике Атанасија Јевтића, свештеника, Круља, пуковника Зорана Јањића, Војина Гушића, начелника општине Миленка Авдаловића, на месном гробљу Дреновик поред брата Марка и мајке Даринке, уз присуство више хиљада грађана, почасних плотуна и највеће мирнодопске и војне почасти, сахрањен је херој Новица Гушић рођен 1941 упокојио се 2020 године.


Свештеник Радивоје Круљ нагласио је да је остао упамћен, по храбрости, срчаности, људскости и хуманости не само код својих грађана и војника већ и код непријатеља.
“ А сведочанства говоре да Новица Гушић, човек Христа и Јеванђеља никада није дозволио да се било чиме упрљају часне победе који је извојевао”, рекао је свештеник Круљ.


Начелник општине Невесиње, Миленко Авдаловић нас је подсетио колико су живе његове поуке, морални ставови колико се и након четврт века цитира и препричава овај херцеговачки гористас.
Животни пут од Братача до легенде евоциорао је предсеник РВИ Војо Гушић, рођак и саборац, апострофирајући да је Новица Гушић, изнад свега и као човек и официр уз храброст и етику увек показивао осећај за правду и заштиту слабијег.


То је и потврдила делегација грађана Мостара на челу са Златком Сердаревићем која, уз велику захвалност, положила венац на одар Новице Гушића човека који је успео да обједини традиционалне етичке норме, војничка правила и јеванђелске постулате.

Пише – Мишо Вујовић ( Фото Младен Вујадиновић)

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*