Кинези граде хидроелектрану Дабар

Изградња свих објеката ХЕ “Дабар” требало би да буде завршена за четири године

Осам година после најаве градње хидроелектране (ХЕ) „Дабар“ код Билеће у јуну ће коначно бити потписан уговор за ову инвестицију вредну 430 милиона КМ, и то са Кинезима, потврђено је за портал „ Капитал“ у „Електропривреди Републике Српске“ (ЕРС).

Предузеће „Хидроелектрана Дабар” расписало је у јануару ове године јавни позив за финансирање и изградњу свих објеката ХЕ укупне вриједности око 430 милиона КМ. Рок за пријем понуда био је 1. март 2019. године.

Од 19 заинтересованих свјетских компанија за градњу ХЕ „Дабар“, након расписивања тендера, представници свега три кинеске и једне словеначке компаније дошли су да обиђу локације у Херцеговини на којима треба да се граде објекти поменуте ХЕ.

У игри за посао су биле кинеске компаније „Кина Гезгоб Груп. ЛТД“, „Кина интернешенел нетер & ЕКСБ“ и „СКЛ“. Посао градње објеката ХЕ „Дабар“ хтјела и фирма „Рико“ из Словеније.

Међутим, прву фазу такмичарског поступка прошле су двије кинеске компаније које су прошле седмице одабране за другу фазу такмичења која ће бити завршена у идућих мјесец дана.

Вршилац дужности директора „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић рекао је за КАПИТАЛ је прва фаза спровођења тендера завршена претходне седмице.

„Имају два квалификована извођача и сада им је дат рок за достављање комерцијалних понуда. Двије кинеске компаније иду у други круг такмичења и очекујем да у јуну потпишемо уговор“, истакао је Петровић.

Кандидат којем буде додијељен уговор биће обавезан да комплетира пројектну документацију, испоручи опрему, изгради објекте са опремом и пусти електрану у рад. Мораће да обезбиједи финансијска средства, односно 85 одсто или више од цијене Уговора за изградњу и пуштање електране у рад, те да обезбиједи новац за завршетак изградње започетих објеката и радова кроз одобравање повољног новчаног кредита, уз поврат кредита у новцу или електричној енергији.

Како је прецизирано у јавном позиву, “ХЕ Дабар” ће након преузимања објеката започети отплату кредита у периоду не мањем од 15 година. Период изградње објеката до пуштања електране у рад сматра се грејс периодом.

Како је планирано, изградња свих објеката ХЕ “Дабар” требало би да буде завршена за четири године.

Градња ХЕ “Дабар” најављује се од 2011.

Предузеће „ХЕ Дабар“ у власништву је „ХЕ на Требишњици“. Основано је 2011. године, од када се најављује градња објеката хидроелектране.

Како је навођено у медијима, припремни радови су завршени. Изграђени су приступни путеви до будућих објеката, далековод за напајање градилишта електричном енергијом и систем за водоснабдијевање. Урађен је и главни пројекат за све објекте, студија изводљивости и економске оправданости.

„Интеграл Инжењеринг“ из Лакташа је 2016. године са понудом од 131 милион КМ побиједио на тендеру за изградњу тунела за ХЕ „Дабар“.

„ХЕ Дабар“ платиће и фирми „АФ-Консулт Лтд“ из Скопља 2,2 милиона КМ за консултантске услуге приликом израде уговора потребних за реализацију поменутог пројекта.

ЕУ забринута због присуства Кинеза на Балкану

Инвестиција у ХЕ „Дабар“ неће бити прва коју Кинези реализују у БиХ.

Кинези ће градити Блок 7 термоелектране Тузла. Парламент ФБиХ дао је сагласност за кредитно задужење “Електропривреде БиХ” код извозно-увозне банке Кине за пројект изградње Блока 7 ТЕ Тузла.

Комесар ЕУ задужен за придруживање Унији Јоханес Хан рекао је да је забринут што неке балканске земље много позајмљују од Кине да плате инфраструктуру и да тиме повећавају опасност од дугорочне штете по своје крхке привреде.

Извор: Капитал

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*