Славенов реактор на водоник шаље хидроелектране у историју

Млади иноватор из Републике Српске на прагу једног великог открића, ради на патенту модификованог реактора који би могао да замени осам хидроелектрана

Славен Кнежевић, студент два факултета у Бањалуци, права и филозофије, ових дана претставља свој изум-модификовани физиони реактор.

Славен иза себе има низ успјеха, двије објављене књиге, одликован је од стране председника Републике Српске медаљом заслуга за народ, а ово је тек почетак његове каријере с обзиром да има само 21 годину.
О најновијем изуму и плановима за будућност разговарали смо са Славеном.

Која је примарна функција Модификованог фузионог реактора?
Примарна функција Модификованог фузионог реактора јесте производња електричне енергије. Ради се о једном читавом постројењу које посједује могућност модификације са распоном излазне инсталационе снаге од 40 МW до 500 МW. Производња великих количина електричне енергије омогућила би самим тим много већи извоз електричне енергије и велику финасијску зараду што би имало велики утицај на развој државе.
Да ли може имати више функција?
Заправо да. Поред наведене примарне функције, може имати и низ секундарних функција међу којима су погон подморница, погон електричних авиона, сателита, свемирских бродова и ракета дугог домета. Наравно, кад је ријеч о његовим секундарним примјенама евидентно је да се ради о мањим и намјенским модификацијама уређајима.
Како тече процес производње у овом реактору?
Процес производње започиње сударом водоникових изотопа у специјалним условима уз присуство и дејство катализатора који поспјешују реакцију приликом чега се ослобађа велика количина топлотне енергије која се преноси на воду, вода се потом претвара у пару, а пара покреће турбину која је непосредно повезана са генератором који производи електричну енергију.
Да ли можете да нам детаљније појасните структуру самог постројења?
Постројење се састоји од реакторске зграде, машинске зграде, контролне зграде и трансформаторског система. Унутар реакторске зграде налази се фузиони реактор са системима са његово опслуживање и одржавање, унутар машинске зграде налази се турбински систем и генератор и системи за њихово одржавање, док, се унутар контролне зграде налазе системи за контролу и манипулисање системом, а трансформаторски систем служи да повећа напон произведене електричне струје и омогући њену дистрибуцију са значајно малим губицима.


Кад је ријеч о реакторском гориву гдје се оно производи, односно, како се набавља и колика је потрошња?
Потребни водоникови изотопи које се користе као гориво могу да се купују у иностранству, а постоји и могућност изградње намјенске лабараторије за производњу истих. Једанаест литара горива може омогућити несметану деветомјесечну производњу.
За нуклеарну технологију је карактеристична радијација и уранијум, колики је значај одсуства ова два фактора у раду вашег патента?
Некориштење уранијума и одсуство радијације јесу двије немјерљиве предности. Уранијум је сам по себи скуп, затим, процес његовог обогаћивања је такође скуп, а са друге стране истрошени осиромашени уранијум је јако скуп за одлагање и складиштење. Одсуство ова два фактора дају један нови гарант потпуне еколошке безбједности.
Колика је економска исплативост реализације ово патента у пракси?
Економска исплативост је немјерљива. Један Модификовани фузиони реактор може да замјени 8 хидроелектрана. Средства неопходна за изградњу постројења су у складу са могућностима неразвијених и средње развијених држава.
Шта је неопходно за имплеметацију овог патента у пракси како би он добио своје заслужено мјесто у процесу производње електричне енергије?
За изградњу прототипа и спровођење завршних истраживања неопходна су извјесна новчана средства без који на жалост није могуће окончати овај пројекат. Очекује се помоћ институција Републике Српске, државе али и инвеститора.

Дајана Алексић

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*