Билећани заједно са Матијом сијелили до дубоку у ноћ

Академик Матија Бећковић на сијелу Билећана у Београду
За Билећане би могли да кажемо да су четвртим узастопним херцеговачким сијелом у ресторану Дома Војске Србије успјешно завршили један олимпијски циклус.

Да су Билећани за кратко вријеме од свој завичајног саборовања успјели да направе бренд потврдио је и долазак најпоштованијег српског пјесника данашњице Матије Бећковића. На констатацију да мало која средина толико поштује пјеснике као Херцеговина Бећковић је за СХ рекао да је тај однос веома искрен и обостран.

– Кад бисмо имали само оволико здравог народа колико се скупило вечерас на сијелу Билећана то би већ било довољно да верујемо у будућност нашег народа – поручио је Бећковић који је веома стрпљиво позирао бројним поштоваоцима његовог лика и пера.

По традицији скуп је почео благословом свештеника Рада Зеленовића, Бранка Топаловића и ђакона Крста Авдаловића. Завичајни клуб на сваком скупу представи по један КУД из Билеће, а овога пута публика је уживала у изворној пјесми коју су изводиле “Василисе”.

Потом је поздравни говор одржао познати херцеговачки пјесник и филозоф Божидар М. Глоговац. Наводећи све љепоте Билеће и људи које је овај град подарио српству, очекивано, највеће аплаузе измамило је помињање имена најбоље одбојкашице на планети Тијане Бошковић.

Госте је поздравио и начелник Билеће Миљан Алексић.

– Поново смо се окупили истим поводом на истом мјесту са истим мотивом у коме се не дијелимо према мјесту боравка већ нас сабира љубав према нашем завичају и Билећи – поручио је Алексић који је за СХ потврдио да ће већ током недеље бити конституисан нови сазив локалне скупштине.

Да су ријечи Алексића о сабрању Билећана са разних страна истините тачне потврдили су и ове године својим доласком из Словеније Мирослав Тркља, Милан и Дарја Милићевић.

По први пут на скуп Билећана из Сплита је стигао Никола Луша. Веома се обрадовао новим бројевима “Српског кола”. Као координатор Српског народног вијећа за сплитско-далматинску жупанију рекао нам је да у појединим тренуцима због јачања деснице живот у највећем далматинском граду подсјећа на деведесете. Ипак. завичајно вече није мјесто за тешке теме.

– За Билећу ме вежу моји рођаци Комари који су ме и позвали на овај скуп.

Херцеговачко сијело незамисливо је без гусала, овога пута гости су уживали слушајући Бранка Милићевића.

Предсједник удружења Билећана Миодраг Дунђеровић подсјетио је на активности завичајног клуба, а као најзначајнију ставку подвукао да Клуб данас има свој простор у Деспота Стефана 15, као и да је први пут, на предлог свештеника Радета Зеленовића, прослављена крсна слава – Пренос Моштију Светог Саве.

Традицију града оскароваца наставио је Милорад Капор, који је поред бројних филмских и позоришних улога упамћем и као једини српски глумац који је играо у чувеном серијалу о Џејмсу Бонду. Ове вечери казивао је стихове пјесме “Ходочашће Светог Саве”.

Божо Глоговац је потом казивао стихове своје пјесме “Родослов” коментаришући да је то дрскост, у присутву најближег Његошевог рођака – Матије Бећковића.

По први пут на скупу Херцеговаца појавила се и Милица Јокановић. Она је јавност фасцинирала енциклопедијским знањем током надметања у квизовима “Потера”, “Сам против свих”, “Милионер”, “Насловна страна”, “Велики изазов” и “Високи напон”. Победила је у 75. циклусу чувене “Слагалице”, а годину касније на Јединственој светској ранг-листи била је четврта жена света у квизу. Њено знање могло би се објаснити и породичним наслијеђем, јер је ћерка историчара Божа Јокановића.

– Феномелано се осјећам међу својим пријатељима и родбином. Отац ми је сахрањен у Билећи и редовно тамо одлазим и посјећујем своје стричеве, а тражим издавача да постхумно објавим пету очеву књигу – рекла је Милица.

На програму је била изузетно богата томбола којом је ове вечери руководио Билећанин рођен у Сечњу – пуковник Милан Комар, док су награде извлачиле сестре Вања и Сања Вуковић која је и водила овај програм. Највећи број награда био је у књигама, а међу њима као најврједнија сабрана дјела недавно преминулог Радослава Братића.

Некоме чај и књига…
… некоме књига и водица од смиља…
… а некоме Медна Херцеговка…

Међу осталим наградама били су сир, кајмак и пршут, а није изостало ни вино “Парежанин”, херцеговачки чајеви из љубињског “Љекобиља”, као и омиљена Вукојева ракија “Медна Херцеговка”.

Даме су прижељкивале неку од масажа у салону лепоте код Ђура Вујадиновића, док су се парови обрадовали ручковима у ресторанима “Стара српска кућа” и “Мали рај”.

Од осталих награда било је и путовање у Сегедин, курсеви енглеског језика, а у финалу додијељене је слика Невенке Биге. Велико узбуђење је било око слика у камену херцеговачког умјетника Пера Милинића.

Једну је добио замјеник предсједника Клуба Борислав Кркелић, а другу начелник Билеће Миљан Алексић који није хтио да слику враћа у Билећу већ је поклонио гошћи која је члан братства Милићевића који су са укупно 31 чланом били најбројнија породица на скупу Билећана.

Скупу је присуствовао замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Модраг Линта, а ту су били и представници локалне власти у Билећи Љубо Вуковић и Немања Папић.

Билећане су подржали и представници братских удружења Гачана и Невесињаца, као и херцеговачка удружења из Новог Сада, Панчева и Вршца. Оркестар Жељка Инића забављао је госте до дубоко у ноћ.

 

Извор: Слободна Херцеговина  (Текст и фото : Трифко Ћоровић)

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*