Дајана Алексић побједница литерарног конкурса поводом Дана државности Србије

Дајана Алексић, ученица СШЦ “Голуб Куреш“, освојила је награду на конкурсу поводом Дана државности Републике Србије.

 

Конкурс је расписан од стране Републичко педагошког завода РС у сарадњи са конзулатом Србије у Бањој Луци. Тема овог конкурса била је Шта Србија треба да зна мени , а Дајана је награду освојила за свој прозни рад под називом Рођена сам да волим цвијеће, када је камење ницало.

– Могу да кажем да је ова награда посебна за мене, јер прије сам посвајала награде за поезију, а ово је прва награда за прозни рад. Наслов је симболичан, Рођена да волим цвијеће кад је камење ницало, и асоцира на 1999. годину, која је година мога рођења, а знамо и ситуацију тада у Србији која се одвијала.

Међутим ова прича носи у себи мото Идемо даље, она је уједно и успомена и опомена младим генерацијама пред којима је будућност, и драго ми је што је жири препознао – рекла је популарна и најмлађа колумнисткиња Слободне Херцеговине.

Она је издвојила реченицу своје приче која каже:

– Џаба је дрвету крошња ако не зна куда му жила води. И заиста је тако,али оно што нама је преостаје је будућност у којој ми као млади људи и знање треба доћи до изражаја.

Дајана није заборавила да се захвали својој професорки српског језика.

Посебну захвалност дугујем професорки српског језика Тањи Бубрешко, која ми пружа несебичну подршку од првог дана боравка у гимназији, и која ми својим савјетима даје вјетар у леђа – рекла је Дајана.

Награда ће бити уручена на свечаном пријему у Конзулату Републике Србије у Бањој Луци, а Дајани је ова награда дошла као најљепши поклон за пунољетство.

 

Дајанин награђени текст можете прочитати ОВДЈЕ

 

Извор: Слободна Херцеговина/Трифко Ћоровић

 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter