Ћоровићеви сусрети у Билећи-Радовану Белом Марковићу награда „Светозар Ћоровић“

Осамнаести по реду, Ћоровићеви сусрети одржани су у Билећи, традиционално и ове године. У оквиру дводневне манифестације, између осталог, на округлом столу тема је била књижевно дјело Радослава Братића.Радослав Братић упокојио се ове године, и ово су први сусрети да пролазе без њега.Иначе, заједно са покојним Николом Асановићем, Радослав Братић је један од идејних твораца Ћоровићевих сусрета, у оквиру који се одвија и књижевно вече „Српска проза данас“. Овогодишњи лауерат награде Светозар Ћоровић је Радован Бели Марковић, за своје дјело Путникова циглана.

Први дан сусрета, у читаоници „Просвјете“, тема округлог стола је била књижевно дјело Радослава Братића.Радослав Братић био је српски књижевник поријеклом из Херцеговине.Објавио је романе Смрт спаситења, Сумња у биографију и Трг соли, књиге приповедака Слика без оца, Страх од звона и Зима у Херцеговини, поетичку књигу о читању Шехерезадин љубавник, књигу есеја и критикеПисац и документ и књиге изабраних приповедака Зима у Херцеговини и друге приче и Најлепше приче Радослава Братића.

После округлог стола, организована је посјета Спомен-соби бораца отаџбинског рата, затим отворена Изложба слика са Ликовног сабора Пале, у галерији „Просвјете“.

Учесници овогодишњих Ћоровићевих сусрета имали су прилику да посјете СШЦ.“Голуб Куреш“, гдје су средњошколцима, на обострано задовољство, представили неке од својих радова.

Академија и уручење награде “ Светозар Ћоровић“, одржана је у Дому културе „Јевто Дедијер. Програм је водила Марија Парежанин, а присутне је испред СПКД „ПРОСВЈЕТА“ поздравио проф. историје и члан Општинског одбора „Просвјете“, Никола Томановић.

Он је поздравио све присутне и учеснике овогодишњих сусрета, захваливши се на одзиву  и ове године, надајући се да ће се и наредних година Ћоровићеви сусрети одржавати.Посебна захвалност упућена је Габријели Братић, супрузи покојног Радослава Братића, а плакету захвалности уручио јој је председник „Просвјете“ Гајо Парежанин.

У програму су учествовале и Јелена Радмиловић,студент српског језика, ученица другог разреда гимназије,Жељка Кокотовић као и хор „Св. Василије Острошки и Тврдошки“ из Требиња.

Путникова циглана, дјело Радована Белог Марковића овогодишњи је лауерат  награде „Светозар Ћоровић.Испред жирија се обратио проф. др Јован Делић, наглашавајући, да је жири морао да обрати пажњу на цјелокупни Марковићев стваралачки опус, а посебно на дјело Путникова циглана, те да је овогодишња награда отишла у праве руке.

Новчану награду и плакету, Марковићу је уручио начелник одељења за привреду Општине Билећа, Раде Козјак.

У оквиру другог дана манифестације , настављена је расправа о дјелу Братића , а писци су посјетили и манастир Добрићево.

У вечерњим сатима, љубитељи писане ријечи имали су прилику да приутвују, књижевној вечери“Српска проза данас“ и промоцији Зборника.На почетку присутнима се обратио проф. српског језика и књижевности Лазар Гњато, а програм је водио проф. др Јован Делић.

У програму овогодишњих Ћоровићевих сусрета учествовали су:Радован Бели Марковић, проф. емиритус др Славко Гордић,  академик Миро Вуксановић, др Драган Ковач, др Тиодор Росић, Зоран Радисављевић, др Мићо Цвијетић, Никола Кусовац, Дарка Деретић, др Душко Певуља, др Ранко Поповић, др, Марко Недић, проф. др Милош Ковачевић, др Ристо Тубић, мр Радмила Поповић, проф. др Војо Ковачевић, проф. др Михајло Шћепановић, др Младенко Саџак, као и проф. др Јован Делић.

У програму је учествовала исоло пјевачица Марина Дедић уз пратњу проф. музике Сање Ковачевић.

 

 

Дајана Алексић

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter