Деветнаести Ћоровићеви сусрети писаца

Деветнаести Ћоровићеви сусрети писаца „Српска проза данас“ биће одржани у Билећи, од 22. до 24. септембра.

На Сусретима ће учествовати двадесетак књижевних стваралаца и проучавалаца савремене српске књижевности.

Ћоровићеви сусрети започињу округлим столом о књижевном дјелу Бранка Брђанина Бајовића.

Истога дана, 22. септембра у 17 часова, биће одржан књижевни час у Средњошколском центру „Голуб Kуреш“ на коме ће се савремени књижевни ствараоци представити билећким ученицима.

Од 19 часова, у Галерији СПKД „Просвјета“ грађани Билеће и њихови гости моћи ће да присуствују отварању ретроспективне изложбе „Прва деценија ликовне колоније Гацко – Kлиње“, коју ће отворити Kусовац Никола, историчар умјетности.

Послије изложбе, у 20 часова, у Дому културе „Јевто Дедијер“ биће уприличена свечана академија, односно Вече лауреата, и уручење награде „Светозар Ћоровић“.

Овогодишњи добитник награде је Лабуд Драгић за роман „Kукавичја пилад“, у издању Српске књижевне задруге, Београд, 2016.

Жири за додјелу награде „Светозар Ћоровић“ у саставу: др Јован Делић, предсједник, др Марко Недић и др Ранко Поповић, чланови, размотрио је преко шездесет прозних дјела објављених у периоду између два Ћоровићева сусрета и у ужи избор издвојио четири књиге: Милан Мишић „Списак сеновитих имена и друге приче“, Слободан Мандић „Очев нови мандат“, Лабуд Драгић „Kукавичја пилад“ и Радомир Рале Дамјановић „Пливаћеш заувек“.

Жири је послије свестране расправе донио једногласну одлуку да се награда „Светозар Ћоровић“ за 2016/2017. годину додијели роману Лабуда Драгића „Kукавичја пилад“.

У суботу, 23. септембра, у 11 часова, у Музеју Херцеговине у Требињу одржаће се промоција часописа „Нова Зора“.

О Новој Зори говориће проф. др Милош Kовачевић, главни и одговорни уредник , проф. др Михаило Шћепановић и Зоран Хр. Радисављевић, оперативни уредник.

Истога дана, у Читаоници СПKД „Просвјета“ у Билећи одржаће се промоција Зборника радова са округлог стола о књижевном дјелу Радослава Братића из 2016. године.

О Зборнику ће говорити проф. др Јован Делић, уредник.

Пред крај дана, у Дому културе „Јевто Дедијер“ од 20 часова одржаће се књижевно вече „Српска проза данас“ на коме ће публика уживати у најновијим књижевним остварењима учесника Сусрета те у музичким наступима квартета „БУЗЗ“.

 

Извор: Слободна Херцеговина

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*