Омладинци из Језерина помажу дјеци, граде игралиште и организују фестивал

Већ више од пола године, организација „Језерине“ окупља младе Билећане, обједињене у једној жељи, да заједничким радом и залагањем, учине бољим мјесто у коме живе. У томе и успјевају а свједок су бројне успјешне акције организоване последњих мјесеци; уређења паркинга, црквеног дворишта, изградња игралишта, организовање спортских и културних догађаја међу којима се посебно издваја традиционални „Чеченија фест“.

Ова организација младих заслужна је што се ових дана лијепе слике шаљу из Билеће, а њени чланови постају примјер младим људима који желе да направе нешто више у свом граду.

Организација „Језерине“ има око тридесетак чланова, углавном младих до 35 година , који заједничком вољом и радом успјевају да се изборе са сваком препреком, која им се нађе на путу да остваре њихову замисао.

Ови млади људи схватили су да појединац не може направити ништа сам а пријатељство које влада међу њима темељ је њиховог успјеха и чини да сваки нови позив за рад, представља ново дружење, те на тај начин развијају омладински активизам.

Ријетки су они који би се одлучили да раде и то волонтерски, не добијајући ништа, сем сазнања да учинили нешто добро за своју заједницу, своје људе и дјецу.

У свим тим акцијама нису заборавили ни на дјецу, коју  су у децембру обрадовали новогодишњим пакетићима. Није то све што су урадили за дјецу јер је у току реализација прве фазе изградње игралишта у њиховом насељу. Дјеца се више неће играти лоптом на улици, страхујући од тога када ће наићи ауто, сада ће имати свој терен, на коме ће моћи да играју кошарку, рукомет, одбојку, за сваког по нешто. Они најмлађи неће љубоморно гледати старију браћу и сестре како се играју, за њих су планиране клацкалице, љуљашке, тобогани…

„Заједнички рад и прегалаштво  чланова ове организације трају много дуже, него сама организација постоји, а везани су за изградњу адекватног спортског игралишта као и музичке организације Чеченија Фест. Чланови су спровели низ акција волонтерског и хуманитарног карактера. Покренули смо реализацију пројекта вишенамјенског спортског игралишта у насељу Језерине, те пропратних објеката, љетниковца, уличне теретане и игралишта за најмлађе, чиме би био ријешен дугогодишњи проблем с обзиром на специфичну структуру овог насеља, у коме живи стотињак дјеце и велики број младих људи“ -рекао је један од чланова ове организације Бојан Милидраговић.

Чланови организације посебно истичу уговор са организацијом „IOM Bosnia and Herzegovina“, који су се одазвали на позив за финансијску помоћ , и препознали вриједност раде омладине.Међутим, њихови бројни суграђани и фирме , схватили су визију ових младих људи, и могућност да се у граду уради нешто, што ће остати и будућим генерацијама.

„Као што знате кренули смо у реализацију пројекта, изградње игралишта, и још увијек смо у процесу прикупљања средстава. Морам да кажем да смо поред IOM организације, добили подршку бројних правних и физичких лица, али се надамо да ће и остали препознати ову причу, коју смо покренули као нешто позиривно за нашу општину, и надамо са де ће ускоро бити већи број чланова. Ентузијазма, воље и идеја нам не недостаје , увјерени смо да ћемо у скорој будућности, проширити спектар дјеловања и организовати спортске и културне манифестације, што је опет у вези са завршетком пројекта, на коме тренутно радимо, а надамо се да ће бити на понос цијелој Билећи.Такође наставићемо и са волонтерским акцијама, а ту смо да се одазовемо и на друге позитивне акције у нашој општини“-истиче Милидраговић.

Чеченија фест, одржава се већ пет година, а за то је заслужна управо ова организација, која својим трудом успјева да покрене Билећане, да им пружи бројне спортске и културне активности. Како и сами кажу овај фест, полако је постао традиција, које се они не намјеравају одрећи,  те се надају да ће наредних година, број учесника и гости бити све већи.

Једна од фирми, која је пружила помоћ организацији јесте и „УНИС -ТОК“ Калесија,  којој су у знак захвалности , очистили паркинг  простор,

Билећани сваким даном све више се упознају са радом ове организације, који се представљају својим радом, не ријечима. Оно што им је потребно , сем наравно финансијске помоћи, која је кључна за пројекте, то су нови чланови, коћи ће се раме уз раме са њима, борити за неке нове идеје, за неке нове клинце.

Њихов рад јесте волонтерски, али награда коју добијају њима значи много више, од било каквих папира са признањима. Највеће признање  им је поглед  малишана када примају пакетић,  захвалност људи  који виде да се коначно неко покренуо.У разговору са њима, види се скромност ових људи, данас је мало оних који истински вриједе , којима није стало да нова јутра буду боља од претходних, чија дјела зборе  гласније од икакве ријечи.

 

Дајана Алексић

 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*