Хиљаде верника под Острогом

На ноћном бденију, уочи празника под Острогом, окупило се више од 15.000 верника како би по традицији преноћили под ведрим небом надомак манастира, а затим се поклонили моштима Светог Василија

Српска православна црква данас слави празник Светог Василија Острошког и Твродошког чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, који је постао место ходочашћа за вернике свих религија.

Под Острогом, на платоу испред Горњег манастира јутрос је одржана литургија коју је служио српски патријарх Порфирије уз саслужење црногорско-приморског митрополита Јоаникија, митрополита крфског Нектарија и више од десет епископа Српске православне цркве.

У литургијској беседи Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да смо се сабрали око Светог Василија како бисмо се вратили себи, исповедили, покајали.

– Сваком човеку се нешто суштински десило и када дођемо овде знамо да је воља Божја да они који се уздају у њега имају живот вечни. Нисмо само месо, крв, кост, материја. Овде знамо да смо сложено и опет јединствено биће. Светитељи Божји, а међу њима и Свети Василије, потврђују да је човек саздан као духовно биће. Реч Божја за нас је заповест –  казао је патријарх Порфирије.

У манастиру Острог, после литургије, сваке године одржава се велики народни сабор. А Свети Василије се слави и као крсна слава.

Синоћ се више од 15.000 верника окупило код манастира Острог како би по традицији преноћили под ведрим небом надомак манастира, а затим се поклонили моштима Светог Василија Острошког, уочи дана кад се празнује један од највећих светитеља у православљу.

Патријарх Порфирије који је у острошку светињу стигао јуче око 19 сати поручио је да смо сви сабрани у души Светог Василија.

Острошку испосницу са чудотворним моштима, у којој је за живота боравио свети Василије, посећују и хришћани и муслимани подједнако верујући у њихову моћ исцељења.

Сваке године у Никшићу, чији је небески заштитник Свети Василије, одржава се велика народна литија, коју ће ове године предводити патријарх српски господин Порфирије.

Велики број верника је и ове године пристигао из многих црногорских градова, из Херцеговине, Србије, Босне и других крајева, како би учествовали на једном од најлепших и најзначајнијих религиозних догађаја на овим просторима.

Старо и младо, здраво и болесно са страхом Божјим приступају Чудотворцу. Милан Масникоса, инвалид из Шимановаца у Срему, први пут је у Острогу на овај велики празник.

– Лепо је данас у овој пештери. Гледам озарена лица деце и то ме највише радује. Овде сам са другом и кући се враћам оснажен и опремљен – каже Масникоса.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*