Кад ће слетети први авион на требињски аеродром

Први авион на новом аеродрому у Требињу очекује се да слети пре 2023.године. Средства за изградњу требињског аеродрома у износу од 70 милиона евра су обезбеђена, а још 35 милиона евра биће уложену у опрему и инфраструкуру.

– Што ћете да видите на терену већ од јуна 2022. године. И, верујем прве авионе на требињском аеродрому пре краја 2023.године – рекао је председик Србије Александар Вучић после разговора са Милорадом Додиком, српским чланом Председништва БиХ..

То би требало да подигне целу Херцеговину, да приближи Требиње и Херцеговину Београду и светским центрима, напоменуо је Вучић и додао да се израда планске пројектно-техничке документације за изградњу завршава у марту, као и да су обезбеђена средства за експропријацију земљишта.

– Имали смо опсежне припреме за данашњи састанак, о свим важним темама у односима Србије и Босне и Херцеговине. Разговарали смо и о Војсци Републике Српске и ја сам пренео важне поруке људи из Европе и света. Захвалан сам што је изразио спремност да саслуша друга мишљења.

Важно је да сачувамо мир и покажемо да није Република Српска извор проблема, већ да смо сви у региону спремни да разговарамо. Наш став је јасан и чврст. Нећу рећи да упозоравамо, али молим све да разговарамо и решавамо проблеме дијалогом. Србија се неће придружити санкцијама.

Док сам ја председник, неће бити блокаде на Дрини –  поручио је председник Вучић након састанка и додао да је српски члан Председништва БиХ недвосмислено рекао да не постоји никакав хир Републике Српске да прави проблеме, већ да су њихови потези реакција на то што се право на коришћење шума одузима од РС и предаје у руке Сарајеву.

Аеродром ће повезати Херцеговину са светом

Председник Вучић је истакао да разговор нема алтернативу и да мора да се разговара са Бошњацима, али и да сви треба да напустимо снове о победи над оним другим.

– Разговарали смо о развоју инфраструктуре и о спајању Србије и Републике Српске и Србије и Босне и Херцеговине. У складу са тим, очекујемо до краја године потписивање комерцијалног уговора о изградњи ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине. То је велика ствар, како за Републику Српску, тако и за Босну и Херцеговину.

Важно је и да се од Вишеграда до Сарајева уради пут што пре. Спајамо Пазар и Тутин са Београдом и Сарајевом. За развој економских односа важно је спајање бошњачког и спрског народа. Када урадимо ауто-пут Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница, коју ћемо продужити до Малог Зворника, додатно ћемо повећати снагу и континуитет комуникације са БиХ и Републиком Српском –  навео је председник Вучић и додао да је са српским чланом Председништва БиХ разговарао и о економској ситуацији, а поготово о несташицама електричне енергије.

– Kриза прети великом броју земаља у региону. Разговарали смо и о томе да припремимо заједничку платформу за разговоре са свим партнерима око изградње крака гасовода са територије Србије до Бањалуке – нагласио је председник Вучић.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*