Почиње градња соларне електране у Билећи

Иако је пре пола века жртвовала велики део своје територије за електрификацију, у општини Билећа није произвођена електрична енергија. Ипак, по свему судећи, струја ће се ускоро производити и у Билећи.

За разлику од Гачана и Требињаца који струју добијају из ћумура и са хидро турбина, Билећани ће своје мегавате преузимати са Сунца.

Компанија ЕТФ Соларна електрана Билећа и фирма „Dongfang Electric International“ потписале су уговор о пројектовању, испорукама и изградњи соларне електране у Билећи. Прва билећка сунчева електрана имаће 60 мегавата инсталисане снаге, у пиковима.

Уговор је потписан јуче, саопштено је из ЕФТ-а групе.

Почетак реализације овога пројекта очекује се средином наредне године, а планирани  почетак производње електричне енергије биће средином 2023.године.  У билећкој електрани производиће се 100 гигават часова електричне енергије годишње.

Влада Републике Српске је у априлу 2020. године фирми ЕФТ СЕ Билећа доделила концесју за изградњу и коришћење соларне електране на подручју општине Билећа, на период од 50 година.

Уговором о концесији дефинисана је инсталисана снага соларне електране са фотонапонским ћелијама од 60 мегавата, са планираном годишњеом производњом од 84 мегават сата, а концесионар ће у периоду трајања концесије производену електричну енергију продавати на тржишту, укључујући и право извоза.

Концесионар ће после изградње електране плаћати држави концесиону накнаду.

Укупна вредност инвестиције износи око сто милиона марака.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*