Међународно такмичење извођача патриотских пјесама „Клобук 1806” у Билећи на Дан побједе

У Билећу је најављен долазак гостију из Русије, Бјелорусије, Украјине, Србије и Црне Горе, као и делегације руских градова побратима

 

Познати режисер Емир Кустурица и група ентузијаста из РС организују прво Међународно такмичење извођача патриотских пјесама “Клобук 1806”. Циљ такмичења је учвршћивање националне свијести и патриотизма и подизање интересовања за јуначку историју братских народа.

Такмичење ће бити одржано у Билећи, 9. маја, на Дан побједе над фашизмом.

Организатори наводе да је ријеч о дану сјећања на херојство српског и руског народа у борби против фашизма, као и у бици на Клобуку код Требиња у вријеме руско-турског рата 1806. године, гдје је погинуло више од 500 српских и руских војника.

У оквиру културно-забавног програма у Билећи, који су на иницијативу Руског културног центра у РС припремили Емир Кустурица, управа Билеће, побратимског руског мјеста Панин и Државног аграрног универзитета из Вороњежа, биће отворене и двије изложбе фотографија.

Никита Михалков и Емир Кустурица (Фото Искра)

Збирка фотографија “Рововско стваралаштво” свједочи о дјелима војника у рововима у Другом свјетском рату, док друга изложба “Српска застава на шестом континенту” говори о антарктичкој експедицији 2008. године.

У Билећу је најављен долазак учесника међународног конкурса патриотске пјесме из Русије, Бјелорусије, Украјине, Србије и Црне Горе, као и делегације руских градова побратима.

Други фестивал патриотских пјесама “Клобук 1806” планиран је на јесен у Билећи, када ће бити одржан и православни форум “Срби и Руси, вјековна повезаност”.

 

Извор: Блиц

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*