Нема весеља до Билећког сијела

Билећани, њихови пријатељи и гости поново су се окупили, после двије године паузе због пандемије коронавируса, на традиционалном Билећком сијелу у Дому војске у Београду.

Сијело које већ годинама организује Завичајни клуб Билећана у Србији било је прилика да се опет окупе пријатељи од Билеће до Сечња, да се чују приче из завичаја, да се заигра и запјева.

Свештеник Бранко на почетку је благосиљао окупљање Билећана, а после тога председник Завичајног клуба Миодраг Дунђеровић обратио се скупу и изразио задовољство због поновног окупљања.

И у тешким временима епидемије коронавируса Клуб није правио паузу у радом, а посебно су поносни што је након вишегодишњег рада прикупљена заоставштина Рајке Мерћеп, једне од најзначајнијих умјетница двадесетог вијека поријеклом из Билеће.

Вриједна збирка њених дјела прикупљена је, урађен је и каталог са радовима, а председник се захвалио посебно академском сликару Жељку Милинићу који је дуги низ година радио на томе, као и донаторима који су омогућили откуп.

Клуб је добитник и плакете за Владе Републике Српске за хуманитарну активност.

Присутне је поздравио и начелник општине Билећа Веселин Весо Вујовић, захваливши се клубу на бројним акцијама усмјереним ка Билећи, у нади да ће сарадња још више се продубљивати.

На Сијелу су уручене захвалнице добротворима клуба без којих бројне идеје не би биле спроведене.

Захвалнице су добили Здравко, Слободан, Гордан Давор и Митар Мишељић, који су омогућили откуп вриједних дјела Рајке Мерћеп, затим Раде Вујовић, Милош Дангубић, Дарија Кисић, Саша Бајчетић, Ненад Вукоје и његова „Мљекара Пађени“.

Раде Вујовић сваке године помаже вриједне ученике и студенте из Билеће, а ове године наградио  је три бруцоша из Билеће и пожелио им срећу током школовања. Награде су добили: Ивона Шакотић, Адриана Столица и Андреј Парежанин.

Вече Херцеговаца незамисливо је без пјесме и  игре, а звуке родног краја донијела су пјевачка група „Ерцеговина“ из Сечња, и КУД „ Батајница“.

Оно што је посебно обрадовало окупљене је томбола, организатори су се потрудили да обезбједе вриједне награде.

Неке од њих су ваучер за двије особе у хотелу „Москва“, Будва, ваучери за третмане и масаже, домаћа пршута, слика „ Нар“ Пера Миленића, а највриједнија награда на овом сијелу биле су гусле које је израдио Драгић Бугарин.

Програм су водили Никола Тркља, Сања Вуковић и Дајана Алексић, а за добру атмосферу био је задужен Боле Бенд.

Дајана Алексић
Фото: Милан Кисић

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*