Војислав Војо Гњато отишао у вјечност

У болници „Свети апостол Лука“ у Добоју у 85. години живота у вјечност је отишао Војислав Војо Гњато, новинар и писац, али прије свега један диван, пажљив, учтив и добар човјек.

Мада је већи дио живота провео у Добоју, никад није заборавио Херцеговину и родну Билећу.

Написао је четири књиге прозног садржаја: „Билећке вињете“,“Улица камених кућа“, Билећка раскршћа“ и Билећка трилогија“ у којима је оживио и освјежио успомене на свој родни крај и живот људи на живописном херцеговачком кршу.

Утисак је да се историја Билеће не може изучавати без његових аутентичних записа.

Био је и први колумниста портала Слободна Херцеговина на коме је објавио више од стотину прича о Билећи.

Судбина је одредила да своје посљедње дане, са симптомима короне, проведе у болници „Свети апостол Лука“ о којој је знао све. Написао је монографију поводом 50 година рада ове болнице, а његова посљедња књига, публикована почетком ове године, била је посвећена 70. рођендану ове здравствене институције.

Војислав Војо Гњато рођен је 26. новембра 1937. у Билећи (Република Српска). Основно школовање завршио је у родном граду, а економску школу у Добоју. Дипломирао је 1974. на Факултету политичких наука – Одсјек социологије у Сарајеву.

Завршио је постдипломску наставу за магистарске студије из области јавног здравства на Медицинском факултету Свеучилишта у Загребу 1981. године.

Био је члан је Удружења новинара Републике Српске. Оснивач је и уредник добојског листа „23. август“, информативног гласила здравства региона Добој.  Био је један од уредника „Ars medice“ Београд, часописа за истраживање и развој здравства. Написао је више стручних радова из области примарне здравствене заштите и приручника у области стручног усавршавања здравствених радника.

Сахрана ће бити у петак, 9. децембра 2022. године, у 13 часова у Добоју.

Слободна Херцеговина

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*