У Билећи се граде соларна и вјетроелектрана

На територији билећке општине ускоро почиње градња још једне соларне електране, као и изградња вјетроелектране „Планик“.

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић и директор привредног друштва „Б&Б сунце вјетар“ д.о.о. Билећа Недељко Бабић потписали су данас у Бањалуци два уговора о концесији, за изградњу и коришћење соларне електране „Планик“ и вјетроелектране „Планик“.

Оба будућа постројења су на подручју општине Билећа, а концесије су додијељена на 27 година, саопштено је из овог министарства.

Инсталисана снага будуће соларне електране „Планик“ ће износити 80 МW, процјењена годишња производња 106 ГWх, а електрана ће бити изграђена у наредне двије године. Процијењена укупна вриједност инвестиције износи 136.908.100 КМ.

Инсталисана снага будуће вјетроелектране „Планик“ ће износити 39,6 МW, процјењена годишња производња 93,20 ГWх, а електрана ће бити изграђена у наредне двије и по године. Процијењена укупна вриједност инвестиције износи 101.527.135 КМ.

Концесионар је прије закључења уговора о концесији у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду за уступљено право у износу од 507.635,60 КМ за вјетроелектрану и 684.540,00 КМ за соларну електрану.

– Концесионар ће након изградње за свако постројење у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055КМ по произведеном киловат-сату електричне енергије, од чега ће 95 одсто средстава бити усмјерено у буџет општине Билећа – кажу  из ресорног министарства.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*