Откривен споменик Карлу Малдену

Чувеном америчком глумцу српског порекла, једном од билећких оскароваца, Карлу Малдену, данас је испред Југословенске кинотеке у Београду откривен споменик. Малден је рођен у српској породици као Младен Секуловић.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да је Малден био најбољи амбасадор српског народа, те да стога данашњи догађај има додатну  тежину.

Премијерка је истакла је да се и откривањем споменика Карлу Малдену донекле мења историјска неправда, јер недовољно захваљујемо и обраћамо пажњу на људе који су, попут њега, били најбољи амбасадори Србије у иностранству.

Обраћајући се званицама у Југословенској кинотеци, Брнабићева је поручила да ће се Србија Малдену и људима попут њега захваљивати и да ће их памтити.

Додала је да је мало ствари за које јој председник Србије Александар Вучић сугерише да су важне и да на њих треба да обрати пажњу, а да је данашњи догађај једна од таквих ствари, те да јој је Вучић рекао да обрати пажњу јер се ради о једном од наших најбољих амбасадора што потврђује каква је Малден био личност.

Министар културе Србије Владан Вукосављевић рекао је да је Малден једна од холивудских величина који никада није дошао на Брионе, иако је предсједник некадашње државе био велики филмофил, али да никада није престао да истиче своје поријекло и улогу коју је његов отац Петар имао у његовом васпитању.

„Васпитан сам тако да сам се осећао да сам лично дошао из малог села код Билеће. Иако тамо нисам крочио док нисам постао зрео човек. Отац ми је певао песме из свог краја… српске песме и ја сам слушао. Отац ме није терао у српску школу, али ам ишао у српску цркву, потом ме је уписао у хор Карађорђе“, навео је Вукосављевић Младенови  ријечи.

Вукосављевић је нагласио да је Петар Секуловић велики Србин који је свом сину приближио и Шекспира, тако што га је одвео у чикашко позориште на „Млетачког трговца“, гђе га је подучио да скине капу, као и у цркви.

„Ово је прича о оствареном америчком сну који су сањали многи, а остварили само ретки“, рекао је Вукосављевић.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот оцијенио је да је Малден представљао оно најбоље што имају Србија и САД и захвалио Влади Србије што је, како је рекао, пронашла добар дом за Малдена у Југослованској кинотеци.

„Да је он данас овде мислим да би остао без речи. Он се увек поносио својим пореклом о чему говори и то да је његово америчко презиме Малден изведено од његовог српског имена Младен, као и то да се у његовим филмовима готово увијек појављивао неки лик који би носио његово српско презиме – Секуловић“, рекао је Скот.

Он је додао да лично скида капу Младену Секуловићу – добитнику „Оскара“, предсједнику Филмске академије Америке и једном од највећих глумаца у историји.

Амерички угоститељ, филмски глумац и продуцент Добривоје Танасијевић, познатији по псеудониму Дан Тана, блиски пријатељ Карла Малдена, рекао је да је велики глумац био захвалан САД, које су му дале све и хтио је да им узврати, али да је прије свега волио своје српско поријекло.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић исказао је задовољство што је та институција и Србија добила обиљежје које ће је заувијек сјећати на Малдена.

Видео-линком присутним су се обратиле и кћерке великог глумца, поручивши да дух њиховог оца живи, захваливши иницијаторима и оним који су реализовали изградњу споменика на српском, ријечју „Живјели!“.

На исти начин своје хвала Малдену упутио је и чувени холивудски глумац Мајкл Даглас, поручивши да му је жао што данас није у Београду на откривању споменика Малдену, од којег је, како је рекао, све научио и који му је био као отац, а прије свега „велики, велики човјек“.

На церемонији откривања споменика, аутора Здравка Јоксимовића, прочитано је и писмо актуелног предсједника Америчке филмске академије.

Карлу Малдену јуче је исказано велико признање и у Републици Српској, гђе га је предсједник Републике постхумно одликовао Орденом Његоша другог реда за исказано родољубље и велике заслуге у културном и духовном развитку, јачање пријатељских веза српског и америчког народа, као и примјеран добротворни рад.

Извор: Глас Српске – Политика

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*