Први пут за крст часни у Билећком језеру (ВИДЕО)

Ивана Табаковић, једина жена међу 40-так пливача, допливала прва до Богојављенског крста

БИЛЕЋА- Билећанка Ивана Табаковић побједница је Богојављенског пливања за Часни крст који је ове године први пут организован на Билећком језеру.

Ивана је уједно била и једина жена учесница међу 40-так пливача колико је било пријављено. Иако није прва допливала, остали учесници су у знак поштовања према њеном храбром подвигу њој препустили Часни крст.

Вода је била хладна, али Ивана каже да јој је било изузетно лијепо пливати у свом граду, на Билећком језеру.

„Осјећам се супер, ово је био заиста предиван догађај. Нисам могла ни да замислим да ће бити овако лијепо. Мислила сам само да ће ми бити хладно,али ми је толико било лијепо да сам заборавила на хладноћу. Предиван је осјећај пливати за Богојављење. Ја сам већ годинама хтјела да пливам негдје. Мислила сам чак да идем у Требиње али кад сам ове године видјела да ће бити у Билећи, то је био знак да пливам”, рекла је Табаковић.

Идеја за организацију овог догађаја у Билећи, потекла је од Црквене општине Билећа.  Старјешина Саборног храма Светог Саве, Небојша Коловић, рекао је да се нада да ће пливање за Часни крст од сада постати традиција у Билећи и захвалио свим пливачима који су узели учешће данас.

“Пливање за Богојављенски крст је дио једног молитвеног реда који се обавља на Богојављење. То што до сад није било пливања у Билећком језеру то је било случајно, а како сам данас видио то ће бити јако лијепа традиција. Ово данас је изгледало као нека библијска сцена. Ови људи који стоје на брдашцу а ми са чамца пуштамо крст.

Сви ови људи који су пливали су активни чланови цркве. Литургија је била централни догађај, литија до језера и пливање као витешка дисциплина то је све логичан слијед прослављања празника Богојављења”, рекао је свештеник Небојша Коловић.

Петнаестогодишњи Стефан Самарџић најмлађи је учесник који је данас заједно са старијим суграђанима запливао у Билећком језеру за Часни крст. Упркос хладноћи, Стефан каже да је осјећај био изванредан и да је уживао.

“Велика ми је част што сам данас учествовао у пливању за Часни крст. Осјећај је био изванредан, велики адреналин. Желио бих да се захвалим организаторима овог пливања. Сматрам да је ово велики дан за Билећу и њене грађане. Надам се да ће нам од данас све кренути на боље”, рекао је Самарџић.

Након пливања, свим учесницима су у парохијском дому у Билећи додијељене дипломе, а Ивана Табаковић на поклон је добила и златник.

Богојављенском пливању за Часни крст претходила је Света литургија у Саборном храму Светог Саве у Билећи а овај догађај испратио је велики број грађана Билеће.

 

Извор – Моја Херцеговина  (Милена Копривица)

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ У БИЛЕЋКОМ ЈЕЗЕРУ – ВИДЕО

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*