У Требињу освештан први споменик патријарху Павлу у Републици Српској

У порти Саборног храма у Требињу вечерас је освештан споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу, коме је присуствовало више од хиљаду вјерника, међу којима је био и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Споменик, који је први у Републици Српској, освештале су владике захумско-херцеговачки и приморски Григорије, умировљени владика Атанасије, славонски Јован и архиепископ охридски и митрополит скопски Јован.

Владика Григорије је истакао да нас овај споменик опомиње и подсјећа на јерарха који је у наше дане открио да за све нас има наде.

„Овај изванредан рад младе вајарке Саре Николић треба да нас, Херцеговце, подсјећа на лик и дјело не само нашег патријарха, него и на његово пријатељство према овој земљи и Епархији коју је основао Свети Сава“, рекао је владика Григорије

Он је подсјетио на искрено пријатељство покојног патријарха према Херцеговини, који је више пута посјетио Требиње и Херцеговину, не заборављајући овдашњи народ ни у ратно вријеме, опомињући да увијек буду људи увијек, а нељуди никада.

„Ово је споменик и опоменик, а не мјесто клањања или идолопоклонства, јер је врло чест случај да се у нашем народу ствари погрешно тумаче и разумијевају, па и сам патријарх Павле и његова скромност“, напоменуо је владика херцеговачки.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је да Требиње добило један диван споменик захваљујући труду вајарке Николићеве из Београда, фирми „Интегра инжењеринг“ из Бањалуке која је финансирала споменик и благослову владике Григорија.

„Зашто баш Требиње!? Они који су га познавали знају да је волио ову свету српску земљу и њен народ. Вјероватно би у овом тренутку рекао на све ово: ‘Будите само људи’. Не само то, сигуран сам да је у својој молитви желио да будемо хришћани, да имамо бар зрно његове енергије и рада, преданости за свој народ и српску цркву, да пођемо путем скромности и његовог начина живота и молитве за овај народ“, навео је Давидовић.

Вајарка Сара Николић казала је да јој је драго што је имала прилику да направи овај јединствен споменик и да га поклони Граду Требињу и Епархији захумско-херцеговачкој и приморској.

Присутне је поздравила Славица Станковић, представник Интегре, истичући да су Требиње и Херцеговина најљепше мјесто гдје се споменик патријарху Павлу могао поставити, те да јој је драго што је управо Интегра финансирала његово ливење.

 

Извор: Требиње.инфо

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter