Билећка шампионка: Тијана – стварно најбоља

Билећанка Тијана Бошковић проглашена је за најкориснију играчицу (МВП) Европског првенства 2017.

Бошковић је са 29 поена у финалу предводила Србију до титуле шампионки „старог континента”, друге у историји земље од осамостаљења.

Она се очекивано нашла и у идеалном тиму, уз још двије српске одбојкашице, Бранкица Михајловић као најбољи примац, те Стефана Вељковић као најбољи средњи блокер.

Друштво су им правиле три Холанђанке (Ане Буијс (коректор, Лонеке Слетје, Лаура Дијкема), те по једна Туркиња (Еда Ердем Дундар) и Азербејџанка (Валерија Мамадова).

Сребрну медаљу освојила је Холандија, друго ЕП у низу, док је до бронзе стигла Турска, побиједивши у мечу за треће мјесто домаћина Азербејџан.

Променила је страну у последњем нападу, наместила нишан и испалила смеч који је још једном разорио холандску одбрану. За тачку на финале!

За победу Србије! За злато! Другачије није ни могла него да Тијана Бошковић буде баш та која ће ставити печат на српско покоравање Европе…

Било је смо питање тренутка када це српско одбојкашко чудо бацити Европу под ноге. Још откако је Зоран Терзић гурнуо у ватру као 17-годишњакињу пре три године на Светском првенству, могло је голим оком да се види да це ова посебна девојка потписивати гарантни лист за медаље српске одбојке у наредним годинама. И кренуло је…

Бронзе на светском купу и Европском првенству, па сребро на Олимпијским играма и логичан след догађаја је био да Тијана доведе Србију до злата. Са само 20 година, невероватна Херцеговка из Билеће је већ најбоља одбојкашица Европе. Начин на који је доминирала на овом ЕП је нешто невиђено последњих година у светској одбојци. У Европи јој већ нема равне, на глобалном нивоу можда две одбојкашице из Азије. Али на њеној позицији ниједна…

Тако да није ни било дилеме ко це бити изабран за најкориснију одбојкашицу Европског првенства. После 29 поена у финалу, бруталне доминације у борби за злато, МВП награда је била неминовност. И као што рече после оног сребра на Олимпијским Играма, медаље це тек да се нижу у будућности. Испунила је обећање…

Тијана је у младим категоријама је играла за женски одбојкашки клуб Херцеговац из Билеће у којем је тренирао Зоран Видаковић. Године 2011. прешла је у Партизан Визуру са којим је у сениорској конкуренцији освојила двије титуле првака, један куп и два суперкупа Србије.

Са јуниорском репрезентацијом Србије је освојила прво мјесто на Европском првенству 2014, када је проглашена за најбољег играча тог турнира.

За сениорску селекцију Србије је дебитовала на Свјетском првенству 2014, а већ у свом првом наступу, против репрезентације Турске била је најбољи поентер утакмице. Следеће године је са репрезентацијом заузела друго мјесто на Свјетском купу у Јапану и треће на Европском првенству у Холандији и Белгији.

Тијана је остварила велики успјех са репрезентацијом на Олимпијади у Рију 2016. кад је освојена сребрна медаља. Проглашена је за најкориснију играчицу (МВП) Европског првенства 2017. Бошковићева је са 29 поена у финалу предводила Србију до титуле шампионки Европе, друге у историји земље од осамостаљења.

 

Извор: Билећа.рс

 

 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*