Билећки ученици вицешампиони квиза „Немањићи“

Више од три стотине школа из Републике Српске, региона и дијаспоре учествовало је на Међународном квизу „Немањићи”, најмасовнијој васпитно-едукативној манифестацији намењеној младима од 10 до 15 година из Српске, Србије, регије и српске дијаспоре широм света

Билећки ученици постали су вицешампиони међународног квиза знања „Немањићи“. Млади Билећани, ђаци Основне школе “Петар Други Петровић Његош” освојили су друго место на такмичењу које је организовано у Народној библиотеци у Београду.

Прво место на квизу припало је ученицима Основне школе “Велизар Станчивић Корчагин” из Великог Шиљеговца код Крушевца.

Више од три стотине школа из Републике Српске, региона и дијаспоре учествовало је на првом Међународном квизу „Немањићи”, најмасовнијој васпитно-едукативној манифестацији намењеној младима од 10 до 15 година из Републике Српске, Србије, регије и српске дијаспоре широм света.

Квиз је одржан у оквиру манифестације „Божићно сеоце код Храма” коју организује фондација ,,Мир Божији“ поводом јубилеја осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве.

Финалистима квиза обратио се викар патријарха Иринеја, епископ ремезијански Стефан који је поручио да њихова имена сви треба да запамте, те изразио уверење да ће ова деца далеко догурати.

– Сва деца која су се такмичила су победници. Вас шесторо сте посебно велики, само покажите колико знате и колико сте се трудили да постигнете што боље резултате, а немојте бити конкуренција јер сви смо ми православни хришћани и сви смо једно – истакао је епископ Стефан.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је квиз „Немањићи” сјајан пројекат у коме је учествовало више од 330 ученика из 11 земаља, а циљ је очување српског националног идентитета.

Он је напоменуо и да је квиз организован у години у којој се обележава 800 година самосталности Српске православне цркве што је прилика да се подсетимо историје и свега онога што је лоза Немањића урадила за српски народ.

– Данас не можемо говорити о Српској православној цркви ако не говоримо о светосавској цркви, јер је Сава Немањић успоставио Цркву, а његов отац Немања српску државу. Подсећањем на Немањиће, поново се подсећамо да нам је најважније да чувамо национални идентитет, писмо, језик, културу и традицију, јер ћемо на тај начин обезбедити будућност свом народу на овим просторима – нагласио је Цицовић.

Божићно сеоце код Храма“ свечано је отворено 4. јануара 2020. године.

Извор: Билећа.рс

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*