Планира се градња соларне електране у Билећи

Вук Хамовић, највећи трговац електричном енергијом у региону, планира да у селу Скроботно код Билеће гради огромну соларну електрану.

Њене фотонапонске ћелије требало би да се простиру на 133 хектара.

Инсталисана снага овог енергетског постројења биће 60 мегавата а процењена годишња производња 84 гигават часа.

На захтев Хамовићевог предузећа ЕФТ Интернешенел Инвестментс Холдинг Лимитед, Влада Републике Српске је на седници одржаној 16. јануара ове године донела Одлуку о покретању поступка доделе концесије.

„Овлашћује се Министарство енергетике и рударства да припреми документацију за јавно надметање и у сарадњи са Комисијом за концесије РС спроведе поступак доделе концесије у складу са законом“, наводи се у одлуци владе.

Хамовић у Републици Српској има два предузећа која сваке године обрћу стотине милиона марака кроз производњу и извоз струје.

Једно је „Рудник и термоелектрана Станари“ код Добоја, које је у 2018. години имало приходе од 196 милиона конвертибилних марака и добит од непуних 40 милиона КМ.

Други пословни субјекат је „ЕФТ Билећа“, која је од међународне трговине струјом у 2018. години са само три запослена инкасирала 91,2 милиона КМ, и остварила добит од 166.352 КМ, пише сајт „Капитал“.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*