Планира се градња соларне електране у Билећи

Вук Хамовић, највећи трговац електричном енергијом у региону, планира да у селу Скроботно код Билеће гради огромну соларну електрану.

Њене фотонапонске ћелије требало би да се простиру на 133 хектара.

Инсталисана снага овог енергетског постројења биће 60 мегавата а процењена годишња производња 84 гигават часа.

На захтев Хамовићевог предузећа ЕФТ Интернешенел Инвестментс Холдинг Лимитед, Влада Републике Српске је на седници одржаној 16. јануара ове године донела Одлуку о покретању поступка доделе концесије.

„Овлашћује се Министарство енергетике и рударства да припреми документацију за јавно надметање и у сарадњи са Комисијом за концесије РС спроведе поступак доделе концесије у складу са законом“, наводи се у одлуци владе.

Хамовић у Републици Српској има два предузећа која сваке године обрћу стотине милиона марака кроз производњу и извоз струје.

Једно је „Рудник и термоелектрана Станари“ код Добоја, које је у 2018. години имало приходе од 196 милиона конвертибилних марака и добит од непуних 40 милиона КМ.

Други пословни субјекат је „ЕФТ Билећа“, која је од међународне трговине струјом у 2018. години са само три запослена инкасирала 91,2 милиона КМ, и остварила добит од 166.352 КМ, пише сајт „Капитал“.

It's only fair to share...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*