Чији је Острог

Василије Острошки сачинио завештајно писмо 1665. године у коме је прибележио од кога је куповао земљу за манастир Острог

Све оно што су Немања, његова дјеца и унуци, Свети Сава, господар Иван, Свети Василије и остали подизали осам вијекова, Мило Ђукановић је у глуво доба ноћи спис`о на себе.

Ево шта је Свети Василије прибиљежио како се подизао Острог:

„Василије, милошћу Божијом, митрополит Захумски и Херцеговачки,

Пишем због потврде истине, да знају хришћани како бијах неко вријеме у Острогу, у пустињи. И приложих овђе драговољно свој труд. И свој иметак не поштеђех Бога ради и милости Свете Богородице. И обнових иза неко братство, као што се само ђело показује собом.

Многи ми пакост чињаху, али Бог помоћник мени бјеше у сваком ђелу добром. И пишем на узнање служитељима црквеним, који послије мене служите Богу и Светој Богородици у Острогу, у студеној стијени. Топлоте ради Божије, да знате и ви и хришћани који послије мене будете, да купих Вељи До за дванаест и по гроша. И Спижића земљу у Добром Пољу, од пута до ријеке, и с јазом, за два гроша, а што је његово било под лозом, то је приложио цркви.

И да сам купио Зануглицу од Милановића, од Раича и од Вумила за грош и букилу пшенице – бијаше пшеница скупа. И од Петра Живковића да сам купио Зануглицу за два гроша, а више да сам му дао, види Бог и Света Богородица.

То све приложих и дадох цркви у Острогу за исхрану и утјеху братији. Тамо гђе ми је други труд и иметак, који приложих и дадох за своју душу од своје усрдности, ту нека је заједно и ово вишеписано. Све предадох у руке Вишњег Бога и Светој Богородици.

Анатема:

Купих Вељи До и све Владовића и Зануглице. Бог је свједок. И ко би покушао да нешто отме од манастира, отео Господ Бог таквом разоритељу његов дом, кућу, и стоку са синовима и сав његов иметак да му Господ Бог затре и распе ођедном у вјекове. Амин.

Да његов дом настрада у вјекове. Амин.“

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*