ДЕСЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ МОМЕ КАПОРА – Као да никада није отишао

У свечаној сали општине Врачар одржано вече посвећено Моми Капору, промовисана књига „Најлепше приче Моме Капора” саткана од прича које је недељом објављивао у „Политици” и отворена изложба његових слика и цртежа

Навршило се десет година од када нас је напустио чувени књижевник и сликар Момо Капор. Поводом деценије од смрти овог знаменитог Херцеговца и Билећанина у свечаној сали општине Врачар одржано се вече посвећено Моми Капору.

Промовисан је књига „Најлепше приче Моме Капора“ и отворена изложба његових слика и цртежа.

Ову књигу је приредила супруга Моме Капор, Љиљана која каже да јој се чини да, иако је прошло десет година од смрти, Момо никада није отишао. 

„Обнављају се књиге, биле су изложбе, пет великих изложби, у Политици недељом излази колумна а често чујем ‘шта би Мома сада рекао’, често га цитирају. Има трг, улицу и у овој ери брзог живота, интернета, Мома се често помиње“, рекла је Љиљана Капор.

Када је реч о избору прича Љиљана Капор каже да свако има своју најлепшу причу.

„Људи се лако поистовећују, проналазе у његовим причама. Он се бавио ситнцама, атмосфером и кроз његове приче осетите и укус и мирис а то је најтеже. Да од ситница направите књиге, приче, слике“, објашњава Љиљана Капор 

Приређујући књигу „Најлепше приче Моме Капора“ Љиљана каже да је пошла од избора Милисава Савића и збирки прича које је бирао сам Мома. Узела сам и направила неки мој избор најлепших прича уз једну прелепу Момину слику“, рекла је супруга Моме Капора.

Није лако живети са уметником али је Мома био јединствен.

„Уметници су заиста такви и умеју да буду тешки када су у неком свом стваралачком заносу. Али је Мома за себе сам рекао да је најлакши за одржавање. Ја живим у простору где смо заједно живели, чувам заједничку енергију“, рекла је Љиљана.

Вече посвећено Моми Капору и сећању на њега као писца и сликара, одржано је у  Свечаној сали Општине Врачар уз промоцију књиге „Најлепше приче Моме Капора“ а пратића изложба слика и цртежа биће постављена до 24. марта у општинској галерији.

Извор: Билећа.рс

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*