Доктор Новак Вукоје отишао у вјечност

Србија је у вријеме пандемије корона остала без још једног великог имена и сина Херцеговине. Из Новог Сада је стигла тужна вијест да је у вјечност отишао академик др Новак Вукоје.

Доктор Новак Вукоје, био је редовни члан Европске академије наука. Рођен 1947. године у Сечњу. Поријеклом је из Билеће, из кршевите Херцеговине, одакле су му родитељи доселили после рата у равни Банат. Основну школу завршио је у Сечњу, средњу медицинску у Зрењанину, а студије медицине у Сарајеву.

Био је одличан студент а специјализацију из области ОРЛ завршио је 1978. године на клиници у Сарајеву. Магистар медицинских наука постаје 1980. године, а 1990. добија звање примаријуса.

Објавио је више стручних и научних радова у домаћим и иностраним часописима. Излагао је на европским и свјетским конгресима. Познат је по томе што се проблемом хркања и ноћног гушења бавио више од 20 година.

Резултат овога рада је монографија под називом „Хркање и како га спречити“, књига „Хркање и ноћно гушење“ и књига „Рез за миран сан“. Иза себе је оставио и дјело Основи савремене оториноларигологије. 

Смислио је властиту хируршку методу за решавање ,,бучног спавања,, узрокованог палатофарингеалном опструкцијом, за коју је добио златну медаљу на међународном салону иновација у Москви 2008 године.

Од децембра 2008. године, члан је Српске и Руске академије иновационих наука.

До избијања рата 1992. године радио је у Војној болници у Сарајеву а потом у  у Војно медицинском центру у Новом Саду.  Од 2012. године је у пензији.

 Одликован је четири пута орденом за заслуге у области одбране и безбедности (СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Војске Србије) као и Орденом трећег степена председника државе.

Увијек је са поносом је истицао своје херцеговачко поријекло. У слободно вријеме радо се дружио са земљацима, посјећивао завичај и завичајне скупове.

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно објављени.

Нека му је вјечна слава и хвала!

Извор : Слободна Херцеговина

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*