Крекови – херцеговачко село у које се омладина враћа да живи

Крекови - невесињско село пуно живота

Мјесто гдје је избила Невесињска пушка нема проблем са наталитетом, све је више дјеца и имају више становника неко прије рата

 

У Херцеговини према подацима с посљедњег пописа живи нешто више од 60.000 становника. У забрињавајућој депопулационој слици изузетак је невесињско село Крекови- најбројније у регији и једно од малобријних у којем је више становника сада него на попису `91. године.

Останак младих у херцеговачком кршу може се осигурати подршком развоју пољопривреде и села и новим радним мјестима.

Деведесет домаћинстава, 450 становника, стотинак школараца- бројке су које Крекове чине јединственим у цијелој Херцеговини. Ни миграције, кризе, тешки послови у селу, нису угасиле живот у овом крају.

У Крековима све више деце се рађа

– Дјеца се рађају, стално нас је више. Имамо 15 становника више сад на попису него `91. године и то је знак да људи овдје живе, раде и желе да остану. У посљедњих четири-пет година урађено је и 10 нових кућа – каже мјештанин Момчило Вукотић.

За разлику од већине својих вршњака, млади из овог села купују повратну карту за завичај. Након завршене школе, враћају се у Крекове и заснивају породице.

Сузана Савић дипломирала је економију и вратила се у своје село.

– Ту су нам коријени и ту и ми настављамо – каже Сузана.

Маријана Савић додаје да се у Крековима добро живи.

– Дошла сам са Сокоца овдје на село. Добро је, имамо друштво и моје дијете и ја. Људи овдје имају имања, стоку, баве се пољопривредом и уопштено фино живе – истиче Маријана.

Главне приходе мјештани овог села остварују продајом млијека, сира и кромпира.

На домаће и тржиште региона из Крекова је стизало и по седам тона сира из мијеха и на стотине тона кромпира годишње. Будући развој пољопривреде кочи неријешено питање водоснадбијевања.

Сељани Крекова живе од пољопривреде

– Гледамо у небо када ће киша – каже Говедарица.

– Добили смо водоводну мрежу прије двије године и сад чекамо изградњу базена па да се пусти. Очекујемо помоћ Владе Републике Српске у пројекту водоснадбијевања – каже мјештанин Момчило Вукотић.

И док је већина херцеговачких села опустјела, са тек понеким старачким домаћинством, у Крековима слика за примјер и понос, доказ да и у селу има живота.

У селу дјеца имају своје игралиште

Школа, асфалт, игралиште, интернет и мобилна телефонија за најмлађе становнике су више него довољни да не желе у град.

Крекови су и значајно историјско мјесто.

Овдје је избила чувена Невесињска пушка- устанак против Отоманског царства, а у селу се налази и највећа некропола стећака у БиХ.

Мјештани се надају и развоју сеоског туризма за који имају све предуслове.

 

 

Извор: РТРС

 

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*