Кад су Французи навијали за Херцеговце

Французи су некада помно пратили шта се збива у Херцеговини. У време Херцеговачког устанка против Турака, 1875. године Парижани су читали о крвавим бојевима на херцеговачком камењару.

Француска штампа опширно је писала о успесима устаника, објављиване су репортаже о храбрим устаницима, а у „Илустрованом журналу“ публиковане су и прве илустрације вођа устанка.

Овај француски недељник који је излазио 99 година, од 1843. до 1944. године, први је у Француској објавио фотографију 1891. године. Пре тога, па и у време Херцеговачког устанка, уз тексове су цртане илустрације.

„Журнал“ у јесен 1875. године са нескривеним симпатијама пише о Херцеговцима и њиховој борби против Турака. На пола стране доноси репортажу и портрете тројице устаника: Луке Петровића, војводе Михајла Миће Љубибратића и Косте Грујића.

Француски недељник наводи да упркос Београду и одлучности кнеза Милана да се уздржи од мешања у догађаје у Херцеговини, побуњеници из те покрајине нису спремни да положе оружје. Далеко од тога, они су још више одлучни да наставе борбу, предвођени својим храбрим и неуморним лидерима.

У октобарском броју „Журнал“ Французима представља Луку Петковића, војводу Мићу Љубибратића и Косту Грујића.

Луку Петковића описују као старијег човека пуног енергије и активности. Он је из Требињског краја где ужива велику популарност у народу коју је стекао током бројних битака током свог дугог живота.

Он никада није пропустио прилику да узме оружје против Турака. Допринео је победи на Грахову, а тај битка за Турке је била фатална, јер је подстакла устанике на нове походе у Херцеговини, наводи француски лист.
Љубибратић је наочит човек у четрдесетим годинама, са изражајном црном брадом, једноставним манирима као што је и његова униформа.

За Косту Грујића напомињу да има добре везе са Београдом, да је разборит и интелигентан.

„Илустровани журнал“ је обавио још неколико прилога са херцеговачког фронта, уз илустрације устаника са нескривеним симпатијама према борби Срба против Отоманског царства.

Било је херојско доба кад је париска господа препричавала јуначке подвиге храбрих Херцеговаца.

 

Извор: Билећа.рс

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*