Спектакл на Билећком језеру

На Билећком језеру одржан први Међународни пливачки маратон, који је окупио више од 70 такмичара из више земаља. Први на стази дугој 5.000 метара били су Тамаш Фаркаш из Бачке Тополе и Јелена Јечански из Бечеја

Маратонцима из Србије Тамашу Фаркашу из Бачке Тополе и Јелени Јечански из Бечеја припао је први Међународни пливачки маратон на Билећком језеру, који је окупио више од 70 пливача из неколико земаља света. Тамаша и Јечански први су испливали стазу дугу 5.000 метара на једном од највећих вештачких језера у Европи, где је приређен својеврстан спектакл на води.

– Заиста сам уживао овде у Билећи где је по први пут организован пливачки маратон. На много места сам пливао али ретко где по овако чистој и провидној води и одличној температури. Такође, организатори су се заиста потрудили и заслужили све честитке за ово прво такмичење – истакао је Фаркаш.

И Јелена Јечански имала је само речи хвали за такмичење.

– Ово је први пут да сам овде и јако сам задовољна. Све је протекло у најбољем реду, вода је одлична, мало смо имали потешкоћа са таласима али немам апсолутно ниједну примедбу – нагласила је Јечански.

Идејни творац и коорганизатор манифестације Миодраг Хрњез Љумо истакао је да је много труда уложено у организацију пливачког маратона.

– Много труда је уложено у ово такмичење, много непреспаваних ноћи, али сада имамо разлога да будемо презадовољни. На маратон су дошли такмичари из Мексика, Италије, Мађарске, Србије и Црне Горе. Ово није крај, односно сада смо показали да имамо могућност да организујемо спектакл на води, а већ размишљамо о следећој години када ћемо уз пливање одржати и такмичење у једриличарству – рекао је Хрњез.

Шампион првог билећког маратона Тамаш Фаркаш

Учесници трка осим медаља и диплома награђени су домаћим херцеговачким производима – пршутом, сиром и кајмаком, тако да је уз пливање маратон имао за промоцију и Херцеговине. Поред тога на Билећком језеру одржано је и такмичење у одбојци на песку и у ватерполу.

Међу победницима на првом маратону био је Италијан Лука Бертолдо. У Билећи му живи бака и често долази у Херцеговину, а каже да је пресрећан што је на првом такмичењу освојио прво место.

– Волим Билећу, волим Херцеговину и заиста сам срећан сваки пут када дођем овде. Да будем искрен мало сам се збунио током пливања, нисам знао где је циљ, али сам на крају победио – истакао је десетогодишњи Бертолдо.

Трке задовољства

Осим главне трке на 5.000 метара, пливачи су се такмичили и у тркама задовољства на50, 300, 500, 1.000 и 1.500 метара. У трци на 1.500 метара највише успеха имао је Давид Бјелетић који живи у Италији, а код жена Британка Хедер Бамфорд. Трка на хиљаду метара припала је Срђану Леру из Билеће, док на 500 метара најбржи је био Огњен Вујовић из Требиња.

 

Извор: Вечерње новости – Д. Ђурић

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*