Како је Младен Секуловић успео у Холивуду

У Дому културе “Јевто Дедијер“ у Билећи у петак вече одржана је промоција књиге о чувеном билећком оскаровцу Младену Секуловићу – Карлу Малдену. 

Билаћени су имали прилику да виде и видео снимке познатих глумаца, Тома Хенкса и Мајкла Дагласа који на занимљив начин говоре о величини Младена Секуловића, са којим су и лично били пријатељи.

Занимљиве детаље из живота прослављеног глумца говорио је његов пријатељ Добривоје Танасијевић, познатији као Дан Тана. О књизи је говорио и новинар Миодраг Дунђеровић, директор Библиотеке Ирена Дунђер и уредник издања Александар Влајковић. 


Своје мемоаре Карл Малден написао је уз помоћ кћерке Карле, и они су први пут објављени на енглеском језику 1997.године у Њујорку. Прошле године ово вриједно дјело објављено је и на српском језику.

Добривоје Танасијевић, Младеонов добар пријатељ са којим се дружио више од 60 година каже: „ Ако је постојао човек анђеоских особина, то је био мој пријатељ Младен. На просторима бивше Југославија није се рађао већи глумац од њега. Увек је своју Билећу носио у срцу и истицао да је Србин, причао српским језиком.“, каже Ден Тана.

Младен Секуловић осамдесетих година прошлог вијека долазио је у Билећу и обишао гробове својих предака.
„Давне 1906. године Младенов отац дошао је у Америку. И ја слободно могу рећи да никада, ни један странац у тој земљи није био вољен као Карл Малден“, истакао је Танасијевић.

О књизи „Како сам успео“ говорио је и новинар Александар Влајковић који је напоменуо да се ове године отвара Музеј историје филма у Холивуду, у којем ће бити изложен и споменик Карлу Малдену.
„Колико за Билећу значи што је са њених простора поникао један тако велики глумац говори и чињеница да ће на том споменику писати и његово име које је по рођењу добио“, каже Влајковић. 

Карлу Малдену споменик је постављен и у Београду, а управо тај споменик место је окупљања бројних туриста.

У току посјете Србији, кћерка америчког предсједника Доналда Трампа фотографисала се поред споменика Карла Малдена. 

Карл Малден (Младен Секуловић), глумац je билећког поријекла. Малден је рођен у Чикагу у породици Чехиње и Србина  Петра Секуловића металског радника који је у Америку стигао из родне Билеће. Иако рођен у Чикагу, одрастао је у оближњем граду Герију, у Индијани.

У животу је снимио 65 филмова, а неки од најпознатијих су: „Трамвај звани жеља“, „На доковима Њујорка“ и „Патон“. У Београду је глумио у „Сутон“.

Значајна је и његова улога у ТВ серији из 1970, „Улице Сан Франциска“. А 1951. добио је Оскара за најбољу споредну улогу за филм „ Трамвај звани жеља„

Извор : Радио Билећа

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*