Најбољи ђаци из Херцеговине поново долазе у матицу Србију

Најбољи ученици основних школа из српске Херцеговине поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, боравиће и ове године у матици Србији и обилазити знаменитости и мјеста од националног значаја.

Иницијатор ове племените акције је Дејан Стошић, бивши народни посланик и члан управе Завичајног клуба Билећана и велики прегалац у очувању завичајног идентитета Херцеговаца.

Дејан, чији су преци рођени у Херцеговини и ове године је одлучио да угости 50 најбољих ученика из херцеговачких основних школа који би у периоду од 12. до 17. септембра посјетили Србију.

Према Стошићевим ријечима, долазак ученика је предвиђен за 12. септембар када ће ђаци посетити Смедерево и упознати се за култруно-историјским знаменитостима последње престонице средњовековне српске државе.

Другог дана посете, 13. септембра,  ученици ће посетити Београд где ће као и претходних година имати прилику да обиђу зграду Народне скупштине, Патријаршију, Храм Светог Саве, гроб патријарха Павла и друге знаменитости.

Трећег дана, 14. септембра ученици ће посјетити Свилајнац и обићи тамошњи Природњачки музеј, а потом ће посјетити Крагујевац, гдје ће осим посјете Шумарицама обићи и сједиште Епархије Шумадијске.

На сам празник Дана српског јединства, слободе и националне заставе најбољи херцеговачки основци обићи ће Крушевац, престони град кнеза Лазара.

Последњег дана боравка у Србији ученици ће имати прилику да се провозају „Соколом“ брзом пругом Београд – Нови Сад.

Приликом боравка у Српској Атини, ученици ће бити гости и завичајног удружења Срба Херцеговаца које предводи Божидар Миловић.

Повратак ученика за Херцеговину је превиђен 17. септембра.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*