Стигли кинески радници, почиње градња ХЕ Дабар

Рок за завршетак хидроелектране је четири године, чиме ће се коначно ставити тачка на пројекат чије је планирање почело још пре 60 година

Прва група кинеских радника стигла је у Билећу и према најавама надлежних до краја маја почиње изградња хидроелектране Дабар у Дабарском пољу.

Послије двије године и осам мјесеци тешких преговора, коначно су се стекли услови за завршетак изградње пројекта Хидроелектране “Дабар”, прве у подсистему „Горњи хоризонти” хидро-система „Требишњица”.

Прва група радника кинеског извођача “Гезуба груп”, са грађевинском оперативом, већ је стигла на градилиште и почела припремне радове.

Ускоро би требало да стигну и остали остали радници, у много већем броју тако да би крајем маја званично почели главни радови на хидроцентрали. – Рок за завршетак је фиксан – четири године. Тиме би била стављена тачка на оно што је пројектовано прије 60 и више година.

Генерални директор предузећа Електропривреда Републике Српске Лука Петровић изјавио је да су партнери из кинеске компаније Гезуба најавили да ће до краја маја почети главне радове на хидроелектрани ХЕ Дабар снаге 160 мегавата, са свим објектима.

„Један веома сложен и озбиљан задатак је завршен и можемо да за 42 мјесеца очекујемо да електрана буде на мрежи – рекао је Петровић новинарима у Београду, гдје је присуствовао Београдском енергетском форуму.

Он је појаснио да ти објекти подразумјевају, између осталог, брану која ствара акумулационо језеро, као и завршетак цевовода под притиском,  водостана на дијелу тунела, као и зграде са свом опремом, као и 5,5 километара канала кроз Дабарско поље, плус проширење постојећег тунела који спаја Дабарско поље и Фатничко поље од 3,4 километра.

Петровић је рекао да је такав сложен пројекат као што је изградња ХЕ Дабар тражио примјену свих процедура и законских прописа који важе у Српској и БиХ.

Он је напоменуо да је одабран кинески Гезуб и модел финансирања који је домаћи извођач предложио, те да су преговори трајали готово три године.

„Ми смо урадили све што је са наше стране. Влада је подржала пројекат изградње ХЕ Дабар и дала гаранцију за 85 процената вриједности уговора. Успјели смо да властитим средствима обезбиједимо 15 процената које смо већ уплатили – рекао је Петровић.

Осим вриједности уговора од 224 мил ЕУР по систему „кључ у руке“, уплаћено је, каже он, и осигурање кредита од 189,4 мил ЕУР код кинеске Ексим банке и након свих тих предрадњи потребно је било изабрати још и надзор над извођењем радова, што је завршена процедура.

„Сва одговорност за рокове је искључиво на страни извођача који је са својим подизвођачима дужан да радове изведе најквалитетније и у предвиђеном року – навео је Петровић.

На питање да ли је Влада Српске потписала гаранције за враћање кредита од 189,4 мил ЕУР за ХЕ Дабар, Петровић је рекао да је Влада дала гаранцију 85 одсто вриједности уговора, која је испитивана на 30 састанака са кинеском Ексим банком и њиховим тимовима.

Он је навео да је најважније то што је то најповољнији кредитни аранжман који се могао организовати на овим просторима, са каматном стопом од 2,2 одсто, са грејс периодом од четири године, плус 16 година отплате.

„Значи, то је 20-годишњи аранжман са кинеском Ексим банком. Мислимо да такав аранжман још нико није направио, јединствен је и вјерујем да ћемо направити још низ оваквих аранжмана, као што их имамо у процедури – рекао је Петровић.

Петровић је истакао да је најважније да су Електропривреда и Влада Српске опредијељени за изградњу енергетских објеката из обновљивих извора, а овај пројекат је прозиводња електричне енергије путем воде.

Он је истакао да је ово је веома важан објекат из обновљивих извора који ће производити у систему укупно више од 10 одсто енергије коју сада производи комплетна Електропривреда РС.

„Тако да можемо да кажемо да ћемо са овом енергијом добити могућност продаје зелених сертификата и учествовати на европском тржишту с обзиром на таксу на емисију угљендиоксида, али и могућност наплаћивања продаје зелених сертификата из обновљивих извора – рекао је Петровић.

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*