Откривена биста Радославу Братићу


БИЛЕЋА- У оквиру обиљежавања традиционалних  20. Ћоровићевих сусрета писаца “Српска проза данас” који се одржавају у Билећи, испред просторија билећког одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” откривена  је спомен-биста српском књижевнику Радославу Братићу.

Биста је дјело српског вајара Живорада Циглића, који је како је рекао, из велике љубави према свом дугогодишњем пријатељу Радославу Братићу направио ово умјетничко дјело. Постамент бисте рађен је од билећког камена и дјело је Билећанина Драгише Сворцана.

Потпредсједник билећког одбора “ Просвјете”,Никола Баћевић, рекао је да су управо Радослав Братић и Никола Асановић  дошли на идеју да оснују Ћоровићеве сусрете писаца и покрену часопис “Нова зора”, те да је ова биста само један од начина на који му се Билећа и Херцеговина одужују за то.

“Радослав Братић, поријеклом са ових простора ,рођен у Брестицама, у себи је до краја живота носио Херцеговину и то књижевно уобличио. Нико као он није описао Херцеговину и Херцеговце, нико тако није ушао у емотивни живот, чини се да је у том погледу непревазиђен”, рекао је Баћевић.

Милош Ковачевић, српски лингвиста и члан Главног одбора “Просвјете” рекао је  да су Ћоровићеви сусрети писаца и  покретање часописа Нова зора најважнији пројекти српског народа, и да највеће заслуге за то имају управо Радослав Братић  Никола Асановић.

“За ових двадесет година успјели смо да отворимо бисту Братићу и јако је битно да смо ове године успјели да штампамо библиографију “Нове зоре” од првог до педесетог броја а мало који часопис може да се похвали толиким бројем радова као што је то Нова зора.

Мислим да би Братић и “Просвјета” требало да буду поносни на оно што се урадило и што се ради данас. Ја се надам да ће ови двадесети сусрети бити једна врста прекретнице зато што то  сада постаје права традиција. ове двије деценије треба да покажу да ће овај скуп бити вјечити скуп који ће обиљежавати Херцеговину”, истакао је Ковачевић.

 

Извор : Моја Херцеговина (Милена Копривица)

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*