Ранко Рисојевић и Драгиша Калезић добитници награде “Светозар Ћоровић”.

БИЛЕЋА – У оквиру јубиларних 20. Ћоровићевих сусрета писаца “Српска проза данас”, у Билећи је уприличена свечана академија, а традиционална награда “Светозар Ћоровић” ове године додијељена је Ранку Рисојевићу за књигу: “Бескућник” и Драгиши Калезићу за књигу “Приповјетке”.

Жири, којим је пресједавао Јован Делић са члановима Марком Недићем и Ранком Поповићем, размотрио је више од четрдесет прозних ђела објављених у периоду између два “Ћоровићева сусрета”.

Награђени писци истакли су да награда “Светозар Ћоровић” врло престижна, те да за њих има велики значај,будући да је она додијељена многим значајним српским писцима прије њих.

Драгиша Калезић, објаснио је да се у његовој књизи “Приповјетке”, свака прича разликује по жанру и начину приповједања,  и додао да му је у току писања најважнији циљ био да приповјетка објасни бар дио људске природе, те да су антрополошки и морални проблеми главна мотивација у његовим приповјеткама.

Рисојевић је додао да је манифестација Ћоровићеви сусрети писаца, драгоцјена коју  треба чувати, јер је Светозар Ћоровић један од ријетких писаца који је утемељио градску причу, те који је за тадашње српско сељачко друштво утемељио бројне културне и просвјетне организације.

Члан жирија за дођелу књижевне награде “Светозар Ћоровић” проф. др Марко Недић рекао је да су оба ђела пођеднако значајна, јер представљају мозаичку слику једног друштва, и живота обичног човјека са свим његовим проблемима.

 

Извор : Моја Херцеговина (Милена Копиривица)

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*