„Караван части“ у Билећи: „Солунци говоре, потомци памте“

У оквиру 20 јубиларних „Ћоровићевих сусрета“ који се одржавају у Билећи, отворена је изложба фотографија са музејском поставком „Караван части-Солунци говоре, потомци памте“.

Ова изложба приређена је у години када се обиљежава стогодишњица од пробоја Солунског фронта.

Отварајући изложбу, члан одбора СПКД „Просвјета“ Билећа Драго Вучић се захвалио глумцу Срђи Бјелогрлићу и професору Милану Никчевићу на уложеном труду приликом реализације ове изложбе.

„Значајно је да ће ученици наших школа као и становници Билеће моћи да виде ову изложбу која свједочи о страдању и васкрсењу наших предака који су се борили за слободу“, истакао је Вучић.

Посјетиоци могу да виде ратни дневник из Првог свјетског рата Ћетка Мирића из села Домрка поред Гацка, чувени митраљез „Максим“ који је коришћен приликом борби на Кајмакчалану, аутентичну гранату и трубу са Солунског фронта, пиштоље и пушке из Првог свјетског рата…

Изложбу је организовало билећка „Просвјета“ Билећа и ИД „Култируџ“ Гацко у сарадњи са Министарством одбране Србије.

Организатори „Ћоровићевих сусрета“ потрудили су се да ову значајну манифестацију учине што разноврснијом тако да су приредили и изложбу слика насталих на ликовном скупу „Удружење љубитеља умјетности Пале 2018.“ (УЉУП).

Изложбу је отворио и о ђелима говорио ликовни критичар и историчар умјетности Никола Кусовац.

 

Извор: Требиње инфо

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*