Порфирије нови патријарх српски

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије нови је патријарх српски. На изборном Сабору, који је одржан у крипти Храма Светог Саве у Београду, „апостолским жребом“, насумичним извлачењем једне од три коверте са именима кандидата са највећим бројем гласова српских архијереја, коверта са именом митрополита Порфирија извучена је из Светог Јеванђеља.

Претходно, епископи су тајним гласањем бирали између активних епископа који испуњавају услове за патријарха, а имена тројице са највећим бројем гласова сабраће, митрополита загребачко-љубљанског Порфирија, владике бачког Иринеје и бањалучког Јефрема, стављена су у запечаћене коверте.

Ону са именом 46. поглавара Српске православне цркве извукао је архимандрит Матеј (Ристановић), игуман манастира Сисојевац, који је ранијом одлуком Светог архијерејског Синода изабран да обави овај чин који се уобичајено поверава угледном духовнику.

Литургијом у Саборној цркви и чином устоличења, што тек треба да уследи, митрополит Порфирије ће и званично преузети дужност поглавара Српске православне цркве чија пуна титула гласи Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски.

Изборни Сабор почео је јутрос у Храму Светог Саве у девет ујутру светом литургијом којом је начелствовао митрополит дабробосански Хризостом, мјестобљуститељ, чувар, патријарашког трона, а настављен је у крипти врачарске светиње заседањем на којем су се тајним гласањем бирала тројица кандидата за првојерарха српске цркве. Седницом која је трајала око четири сата председавао је владика сремски Василије.

Сабор му је 2010. године поверио да утемељи свештеничку службу у Војсци Србије. Своје стручне богословске радове је објављивао у часописима у земљи и у свету.

„Владика Порфирије, као један од најугледнијих савремених српских духовника и интелектуалаца, има изузетно широк круг пријатеља, на само у отаџбини, а односе личног пријатељства и блиске сарадње негује и са свештеницима и представницима других Цркава и верских заједница.

Говори грчки, енглески и немачки, и служи се руским језиком, а његов стил комуникације увек је прилагођен саговорницима”, пише, између осталог, у његовој званичној биографији.

Од јула 2014. митрополит је загребачко-љубљански. Тада је поручио да на нову дужност одлази „с радошћу, без предрасуда и отвореног срца у односу на све грађане Хрватске и Словеније”.

„Поздрављам све католике, протестанте, све хришћане, браћу других вероисповести, поздрављам и атеисте и агностике. Увек ћу искрено бити спреман за дијалог са свим људима, а дијалог, праштање и помирење биће начела која ћу настојати да примењујем у пракси”, рекао је тада Порфирије.

Извор Политика

It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*