Предојевића задужбине у Билећи зарасле у жбуње

Остаци олтара Предојевића цркве у Пријевору
Најпознатији билећки задужбинар Хасан паша Предојевић подигао је у Билећи неколико задужбина, које су упркос ратовима, разарању и паљевинама, људском немару, ипак, некако претекле до данашњих дана.
Пре четири и по вијека у свом родном мјесту Предојевић је изградио цркву, џамију, двије чатрње и велики каравн сарај (хотел).
Довратиници на Предојевића цркви са сунцем лијево, мјесецом десно и крстом изнад.
Градили су их од клесаног камена најбољи мајстори које је Предојевић са приморја довео у Билећу.
Одведен као дјечак из Пријевора у јаничаре у Цариград, постао знаменити турски војсковођа, а кад се вратио у Билећу Ненад Предојевић мајци у Пријевору подигао је дивну камену цркву и велику чатрњу.
Џатрња у Пријевору са старом каменицом
У Масленом долу у Билећи, уз тадашњу главну џаду, подигао је џамију, џатрњу са двоје вратника и велики сарај.
Предојевића џамија у Масленом долу
Иако оронуле и срушене и данас постоје и црква и џамија, док у џатрњама у Пријевору и Масленом долу и дан данас има воде.
Чатрња код старе џамије са двоје вратника
Караван сарај је одвано срушен и од њега не постоје остаци, али се зна где је био.
Исламска заједница покренула је акцију да се обнови порушена џамија Хасан паше Предојевића у Билећи. Простор око старе џамије је очишћен и ограђен али је стара чатрња, преко пута џамије, зарасла у купину и шибље.
Предојевића џамија поред старог турског друма испод Билеће
Парцела на којој се налази стара црква у Пријевору припада Српској православној цркви али за сада нема наговештаја да би могла да се обнови.
Предојевића црква из 1572. године
Иако се ради о споменику културе под заштитом државе још нико није поднео захтев Заводу за заштиту споменика или Унеску да се овај споменик од изузетног значаја, не само за Билећу, сачува од пропадања и обнови.
Билећка црква и џамија грађене су исте године кад и чувена ћуприја на Дрини, задужбина једног другог паше, Мехмеда Соколовића кога су Турци као и Предојевића одвели из Херцеговине у Цариград у јаничаре.
Југоисточна страна цркве, остаци зида до олтарског дијела.
Предојевића црква у Пријевору, иако је уз џамију, најзначајнији историјски споменик у Билећи, потпуно је заборављена, сакривена у сред грмена, зарасла у шибље и жбуње, није ограђена, не постоји ни табла ни путоказ који би указивао где се налази. 
Билећа.рс
It's only fair to share...Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*